Strujni udar na široke mase?

Dacia predstavila električni auto za šaku eura

Ono što je Duster među „terencima“, Spring će biti među autima na struju?
AutoMoto / Flash | 19. 10. 2020. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dacia je predstavila najjeftini serijski električni auto u Europi. Model nosi naziv Spring i već je odranije najavljivan kao Dacijin udar na tržište sličan onome kakav je urađen Loganom 2005., a pogotovo Sanderom i Dusterom, koji su u međuvremenu među najprodavanijim modelima u Europi.

Ono što se već par godina šuškalo, sada je i otkriveno – jeftini električni auto u klasi gradskih crossovera trebao bi biti idejni nasljednik Sandera u konkurencija „all electric“ vozila. Spring je dug 3,74 metra i širok 1,77 metra, što znači da proporcijama ide prilično ispod nedavno predstavljenog novog Sandera, a prtljažnik zaprema 300 litara.

Dacia Spring pokreće električni motor snage 26.8 kW, što je 45 KS, ima domet od 225 kilometara s jednim punjenjem (prema WLTP normativu), a amksimalna brzina od 125 km/h sugerira da je Dacia Spring zamišljena kao urbano vozilo, drugo u obitelji, koje će se najviše koristiti po gradu i prigradskim vožnjama. Doduše, postoji i ECO mod vožnje, koji daje dodatnih 25 kilometara dosega, ali tada brzina postaje limitirana na 100 km/h.

Dacia Spring stiže na proljeće, prvo kao dio planiranog „car sharing“ projekta, a od kraja ljeta 2021. isporučivat će se i privatnim kupcima, a cijena za sada nije poznata, no u Daciji tvrde kako će biti „nenadmašiva“. Tome pridonose ne baš „otkidajuće kvalitetni“ materijali, ali općenito sve što vam danas treba u autu je tu.

Ako vam Dacia Spring odnekud izgleda već poznato, onda moramo reći kako je od prošle godine već poznata kao Renault K-ZE, model za kinesko tržište, tako da ustvari i nije u pitanju baš potpuni novitet. Razlika je samo u izmijenjenim brandovskim detaljima, koji razlikuju Daciju od Renaulta, a inače je sam Renault K-ZE poznat kao izvedenica jeftinog Renault KWID, modela koji trenutno motorizira Indiju i nedostupan je u Europi.

Za kraj, možda vam oko cijene Dacia Spring, najjeftinijeg električnog auta na tržištu, može pomoći informacija iz Kine. Tamo, naime, Renault K-ZE ful opremljen košta ispod 10.000 dolara, a oguljen čak 7.200!

Kopirati
Drag cursor here to close