iX

Predstavljen prvi potpuno električni BMW-ov crossover

Ispod lima je električni pogon. Maksimum je 503 KS, a u BMW-u kažu da može do stotke za okruglih 5 sekundi.
AutoMoto / Flash | 11. 11. 2020. u 18:45 Bljesak.info
What's your reason not to change? The first-ever BMW iX

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi potpuno električni BMW-ov crossover dobiva jednostavno ime, ali najkompleksniju tehnologiju. Model će nositi ime iX, a distancirat će se specifičnim dizajnom i najudobnijom kabinom u gami.

Naime, u BMW-u naglašavaju kako je ovaj model osmišljen iznutra prema van, a kako bi ponudio "visoku kvalitetu života za vozača i suputnike". Sjećate se, sličnu stvar je napravila i Toyota kad je radila na prvoj generaciji Aurisa.

Ovakav pristup ne znači da je vanjski dizajn zapostavljen. Naprotiv, ovo je trenutno najviše što su Bavarci spremni ponuditi. Veličine X5 i visine X6 nudi dramatičan nastup dodatno potenciran ogromnim bubrezima za zatvorenom plohom. Iza maske je štošta skriveno, a na popisu su kamera, senzori i radar, prenosi Index.hr. Od posebnosti spomenimo prozore bez okvira te straga ogromna peta vrata jednostavnih linija s krajnje suženim svjetlima.

Ako je vanjština bila iznenađenje, što tek reći za unutrašnjost? Sve je novo, od sjedala s integriranim naslonima preko minimalističke armature do šesterokutnog volana. Nekima efektno, ali uporabno - upitno. Središnja konzola s drvenom dekoracijom unosi toplinu dnevnog boravka, a novi selektor najavljuje najnovije izdanje operativnog sustava.

Ispod lima je električni pogon. Maksimum je 503 KS, a u BMW-u kažu da može do stotke za okruglih 5 sekundi. Baterije su kapaciteta čak 100 kWh, što u prijevodu znači impresivan doseg, navodno preko 600 km po WLTP-u. Naglasimo i punjač kompatibilan sa snagama do čak 200 km, što znači 10 minuta za 120 km dosega. Preko kućnog punjača snage 11 kW računajte s 11 sati za punjenje od 0 do 100%.

Točan dolazak na tržište još nije poznat, a njemački mediji nagađaju kako će startati tijekom iduće godine, i to cijenom od oko 100.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close