10 punionica

18 električnih automobila u BiH

Konstatirano je kako su nastojanja na planu stvaranja pretpostavki za veću zastupljenost električnih vozila u korelaciji s europskim putem BiH i standardima sadržanim u Poglavlju 14 koje se odnosi na transportnu politiku
AutoMoto / Flash | 21. 06. 2018. u 15:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Aktualne i revolucionarne promjene u automobilskoj industriji i sve veća ponuda automobila na električni pogon podrazumijevaju i konkretne korake nadležnih bh. institucija kako bi se naša zemlja pridružila suvremenim trendovima na valu tzv. "zelene revolucije“ u kontekstu očuvanja okoliša i prioriteta na planu zaštite životne sredine, a u prvom redu smanjenja emisije stakleničkih plinova.

Različite i brojne prednosti korištenja električnih automobila u odnosu na konvencionalna vozila bili su tema prve današnje sesije i panela pod nazivom "Budućnost je pred vratima - Stanje i perspektive električnih automobila u BiH'', održanih u sklopu konferencijskog dijela Međunarodnog sajma "Energa 2018''.

Neodgodive obveze pred BiH

U uvodnom dijelu i debati vođenoj tim povodom sudjelovali su predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić i pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH Zoran Andrić, kao i predsjednik Udruženja uvoznika novih motornih vozila u FBiH Haris Muratović, te Adnan Bosović iz JP "Elektroprivreda BiH“, Enis Krečinić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Adonis Kozina iz tvrtke SLT d.o.o. i Ismir Omeragić iz Porshea BH d.o.o.

Istaknuli su da pred BiH stoje ozbiljne i neodgodive obveze kada se radi o olakšicama/subvencijama prilikom kupovine električnih vozila te stvaranju infrastrukturnih pretpostavki - izgradnje javnih punionice za električne automobile, kojih u BiH trenutno ima svega desetak, a što, uz 18 kupljenih električnih vozila, predstavlja tek simboličan početak u tom segmentu.

U tom pogledu resorno državno ministarstvo angažirano je na izradi određenih zakonskih i drugih akata radi promoviranja ekološki prihvatljivih vozila, uključujući i nove pravilnike o tehničkim pregledima, i o registraciji te set propisa koji se odnose na ograničenja uvoza vozila koja ne zadovoljavaju određene standarde.

Kako je rečeno, brojne su prednosti na strani električnih vozila, a u prvom redu su to niski troškovi goriva/energenta (oko jedna do dvije marke na 100 prijeđenih kilometara) i manji troškovi održavanja, uz neprocjenjive ekološke prednosti, budući da, prema nekim procjenama, 35 do 40 posto zagađenja zraka dolazi iz motora s unutarnjim sagorijevanjem.

Tri milijuna električnih vozila u svijetu

Konstatirano je kako su nastojanja na planu stvaranja pretpostavki za veću zastupljenost električnih vozila u korelaciji s europskim putem BiH i standardima sadržanim u Poglavlju 14 koje se odnosi na transportnu politiku, ali i pristupom sredstvima EU putem realizacije različitih infrastrukturnih projekata, kao i direktivama EU.

Sudionici panela analizirali su načine na koji europske zemlje stimuliraju kupovinu električnih vozila i to putem primjera Norveške koja je najdalje otišla u tom pogledu, pa su kupci električnih automobila u toj zemlji, između ostalog, oslobođeni plaćanja PDV-a, carine i registracije, kao i naknada za korištenje autoputova, trajekata...

Ocijenjeno je kako će relativno viša cijena električnih vozila uskoro biti znatno niža, čime će i ova barijera uvjetovana standardom stanovništva biti uklonjena, a, kako se očekuje, sve će ubuduće biti praćeno i boljim tehničkim performansama tih vozila, kao i izgradnjom odgovarajuće infrastrukture - mreže punionica, što bi moglo dovesti do značajnih promjena stavova kod potencijalnih kupaca.  

Video: Energa 2018 - Sesija o perspektivama električnih automobila u BiH

Prema određenim pokazateljima, broj električnih automobila na putevima u svijetu prešao je rekordna tri milijuna u 2017. godini, što je povećanje za 54 posto odnosu na prethodnu godinu. Tako se u Globalnom izvještaju o električnim automobilima Međunarodne agencije za energiju (IAE) navodi da je više od milijun električnih automobila prodano u 2017. godini.

Zemlje sjeverne Europe ostale su lideri kada je riječ o tržišnom udjelu. U Norveškoj prodaja električnih vozila čini 39 posto ukupne prodaje automobila (od ukupno 2,5 milijuna automobila 100.000 je na električni pogon, odnosno nešto više od 4 posto), dok u Švedskoj i Islandu čini 12, odnosno šest posto od ukupne prodaje vozila

Kopirati
Drag cursor here to close