VN Kanade

Verstappenu pobjeda u Montrealu

Drugi je s manje od sekunde zaostatka bio Španjolac Carlos Sainz (Ferrari), dok je treće mjesto zauzeo Britanac Lewis Hamilton (Mercedes).
AutoMoto / AutoMoto Sport | 19. 06. 2022. u 22:28 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktualni svjetski prvak u formuli 1 Nizozemac Max Verstappen (Red Bull) pobjednik je Velike Nagrade Kanade u Montrealu, devete utrke svjetskog prvenstva.

Za 24-godišnjeg Nizozemca to je 26. pobjeda u karijeri, šesta ove sezone, te druga u nizu.

Verstappen je u petak i subotu bio najbrži na treningu, a potom i u kvalifikacijama, zauzevši 15. pole position u karijeri. Odličan vikenda zaključio je pobjedom.

Što se tiče same utrke, start je prošao bez većih promjena. Iako je Alonso najavio da će napasti vozača Red Bulla, realno to se teško moglo očekivati. Magnussen je u 8. krugu utrke otišao u boks, jer je morao mijenjati prednje krilo. Vrlo brzo nakon toga imamo odustajanje Sergia Pereza. Jednostavno njegov bolid je ostao bez snage. U desetom krugu Verstappen uzima trde gume, baš kao i Hamilton.

Mala gužva na stazi u tim trenucima, dva Alpinea, Ocon, Alonso koji je bio u onoj skupini vozača koji nisu išli u boks. Verstappen ga je zato prošao bez problema.Sainz se sa tvrdim gumama vratio na drugo mjesto u 21. krugu.Alonso je svojom startegijom puno izgubio, dok je Leclerc opet imao pet, zapeo je u boksu. Verstappen je drugi put u boksu, u 43. krugu, ali po izlasku na stazu bez problema prolazi Hamiltona. Sainz je u tom trenutku vodeći, ali Nizozemac nije previše zabrinut.

Yuki Tsunoda završio je u zaštitnoj ogradi u prvom zavoju 49.kruga, pa je Safety Car morao na stazu. Utrka je nastavljena u 55. krugu i time je započeo završni juriš na konačne pozicije. Sainz se trudio, čini se iz svog bolida izvlačio maksimum, ali nije mogao proći Verstappena.Na četvrtom mjestu završio je George Russell, iza njegovih leđa su se poredali Charles Leclerc, Ocon koji je bolje plasiran od Alonsa.

Odličan vikend odradila je ekipa Alfe Romeo. Valtteri Bottas je po običaju obavio svoj posao i završio na osmom mjestu, a devetoplasirani je Guanyu Zhou, koji je time drugi put u karijeri osvojio bodove. Krug osvajača bodove zatvara Lance Stroll na 10. mjestu. U ovo trenutku Verstappen ima 175 bodova, Perez je na 129 dok je Leclerc tek treći sa 126. Trećeg srpnja na stazi Silverstone se vozi VN Velike Britanije. Onda nam u istom mjesecu slijede još tri utrke prije ljetnje pauze.

"Bilo je stvarno uzbudljivo na kraju. Dao sam sve. Ove godine smo prilično brzi u ravnom, što je možda i presudilo u dvoboju sa Sainzom," poručio je Nizozemac.

"Gurao sam, nisam ostavljao ni centimetar pri kočenju. Pokušao sam sve kako bi prošao Maxa, ali pozitivna stvar je što smo bili brži, bili smo brži u utrci. Danas smo bili vrlo blizu pobjede, što je pozitivno," kazao je Sainz.

Sedmerostruki svjetski prvak Hamilton je bio oduševljen svojim drugim ovogodišnjim postoljem.

"Imali smo tako sjajnu publiku i prilično je neodoljivo osvojiti ovo treće mjesto. Nikada ne odustajemo i to je nešto što me inspirira. Bolid je danas bio nešto bolji. Red Bull i Ferrari su još uvijek malo brži, ali sustižemo ih," poručio je Hamilton.

Verstappen je svojom prvom pobjedom u Kanadi učvrstio poziciju na vrhu poretka. Sada ima 175 bodova, 46 više od Perezom i 49 bodova ispred Leclerca.

Iduća utrka je za 14 dana u Silverstoneu u Velikoj Britaniji.

Kopirati
Drag cursor here to close