Rally

U Dakaru dominirali hibridni automobili

Katarac Al Attiyah, koji lovi svoju četvrtu titulu u Dakaru, završio je na 11. mjestu.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 10. 01. 2022. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vozač Audija Šveđanin Mattias Ekstroem i motociklist iz Britanije Sam Sunderland pobjednici su osme etape Dakar relija u Saudijskoj Arabiji.

To je prva na Dakaru za 43-godišnjeg Šveđanina Ekstroema, bivšeg svjetskog rallycrossa i dvaput prvaka njemačkog Touring Cara (DTM), a to je i druga etapna pobjeda hibridnog Audija nakon što je prvu ubilježio Carlos Sainz prošlog tjedna. Hibridi su na oboj etapi imali prvo, drugo i četvrto mjesto.

Francuz Sebastien Loeb smanjio je značajno ukupno vodstvo Katranina Nasera Al Attiyaha u reliju Dakar. Devetostruki svjetski prvak u reliju Loeb završio je kao treći za tim Bahrain Raid Xtreme u etapi od 395 kilometara od Al Dawadimija do Wadi Ad Dawasira i smanjio vodstvo svog rivala u Toyoti s 45 minuta na nešto manje od 38, a dokraja su preostale četiri etape.

Katarac Al Attiyah, koji lovi svoju četvrtu titulu u Dakaru, završio je na 11. mjestu.

“Trudili smo se jako od početka, ali imao sam udes. Brzo smo promijenili kotač i na kraju smo tako nastavili do točke neutralizacije kada smo vidjeli da smo izgubili drugi rezervni kotač, pa sam na kraju bio malo oprezan", kazao je Loeb.

Prošlogodišnji pobjednik Stephane Peterhansel, Francuz koji ima rekordnih 14 pobjeda u Dakaru na dva i četiri kotača, bio je drugi u etapi također s električnim hibridnim Audijem, dok je Sainz bio četvrti.Saudijac Yazeed al-Rajhi (Toyota) treći je ukupno s više od 50 minuta zaostatka prije posljednja četiri dana utrke.

U kategoriji motocikala,pobijedio je Britanac Sam Sunderland, koji je vratio ukupno vodstvo koje je izgubio u nedjelju.

Vozač GasGasa bio je tri minute i 45 sekundi brži od Austrijanca Matthiasa Walknera u generalnom poretku, dok je prethodni lider Adrien Van Beveren pao na treće mjesto, četiri minute i 43 sekunde udaljen od vodstva.

"Jutros sam imao nekoliko udaraca u dinama, gdje sam se možda malo previše brzo vozio, ali sam se smirio nakon točenja goriva i dobio dobar ritam, tako da sam zadovoljan s tim. Bit će gusto, rekao je Sunderland.

U utorak će se natjecatelji natjecati na petlji od 287 km oko Wadi ad-Dawasira, najkraćem specijalu u dva tjedna utrkivanja po dinama dosad.

Kopirati
Drag cursor here to close