testing, testing

Stvari su već jasne i uoči zadnjeg predsezonskog F1 testiranja

AutoMoto / AutoMoto Sport | 06. 03. 2017. u 13:01 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred nama su zadnja četiri dana predsezonskog testiranja, no čini da je odnos snaga već jasno razotkriven.

Prva četiri dana testiranja u Barceloni momčadi su iskoristile kako bi nabile prve kilometre i donekle ispitale pouzdanost, od utorka do petka mnogi od njih pokazat će mišiće i otkriti koliko brzine imaju u svojim novim bolidima.

1. Mercedes

Mercedes ponovno djeluje impresivno. Zajednički je to zaključak svih F1 analitičara. Jedan od relevantnijih, Britanac James Allen, tvrdi da najveća prednost Srebrnih to što su prošle sezone imali toliko veliku prednost, da su bez većih poteškoća usporedo mogli razvijati bolid za 2017. i pri tomu se odlučiti za logična, ne radikalna poboljšanja.

Novi Mercedes ima tako inovativan prednji ovjes, 15 cm duži međuosovinski razmak za bolju iskoristivost aerodinamičnosti podnice, a znajući za poboljšanja na već snažnom motoru, za očekivati je da će Lewis Hamilton i Valtteri Bottas u startu imati solidnu prednost.

W08 imao je za vrijeme prva četiri dana testiranja određenih tehničkih problema na Montmelu, no koliko god to bilo loše, zapravo je i dobro bilo otkriti ih na vrijeme. Brzine sigurno nije nedostajalo.

2. Ferrari

Allen je na drugu poziciju smjestio Ferrari za koji je ustvrdio da se prvi puta nakon schumacherovske ere odvažio hrabrije dizajnirati. Kako je motor prošle dvije sezone bio odmah do Mercedesovog, u Maranellu su se dali u aerodinamičko 'čaranje' – Allen tvrdi da neka ekstremna rješenja na prednjoj strani bolida ukazuju da su Crveni nešto pronašli, ali da će pune performanse biti u stanju izvući samo ukoliko se maksimalno posvete razvoju bolida na tom području.

Prva četiri dana razotkrila su brzinu na svim mješavinama guma, no treba vidjeti kako će Vettel i Raikkonen odgovoriti na najavljeni Mercedesov maksimalni napad u Barceloni, kojem ćemo svjedočiti od utorka do petka.

3. Red Bull

Red Bull je treći – iz više razloga. U Renaultu su navodno pronašli 50-ak konja, no važnije od svega – uloga Adriana Neweya ponovno je naglašena. Dizajnerskom guruu očito je dosadila Mercedesova dominacija proistekla iz prednosti u sektoru motora pa se zadao u iskorištavanje novih, slobodnijih aerodinamičkih pravila. Od Red Bulla, koji je u Barceloni pokazao predvidljivu vozljivost, očekuje da u 2017. bude opasniji na više tipova staza, samim time da se ozbiljnije uključi u borbu za naslov.

Iza donekle očekivanog Top 3 poretka dosta je nepoznanica, posebno jer su McLaren i Williams zapali u poprilične probleme. U McLarenu su se hvatali za glavu zbog nanovo problematičnog Hondinog motora, u Williamsu su zbog nesreće 18-godišnjeg Kanađanina Lancea Strolla ostali kratki po pitanju odvezenih krugova, zbog čega sigurno nisu stigli do kraja ispipati FW40. 

Kopirati
Drag cursor here to close