Pred današnji sprint

Senzacija na Interlagosu, kreirao je Magnussen

Haas je ovim raspletom događaja prvi puta u svojoj povijesti imao najbržega vozača u kvalifikacijama, a da na istim kvalifikacijama imaju i najsporijega vozača pobrinuo se Schumacher koji nije uspio ući u posljednji brzi krug zbog isteka vremena.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 12. 11. 2022. u 09:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kevin Magnussen osigurao je prvi pole position u F1 karijeri nakon fenomenalnoga kruga u posljednjem dijelu kvalifikacija koji mu je bio dovoljan da ostvari prvo startno mjesto za subotnju sprint utrku nakon što je kiša pojačala i spriječila ostale vozače da sruše njegovo vrijeme.

Kiša je prijetila cijele kvalifikacije, a vozači su Q3 započeli na gumama za suho na kojima su proveli završnicu Q1 i cijeli Q2. Magnussen je postavio najbrže vrijeme ispred Verstappena i Russella, a kad je Russell uzrokovao crvenu zastavu kiša je pojačala i spriječila vozače da poprave svoja vremena, piše MAXF1.net.

Haas je ovim raspletom događaja prvi puta u svojoj povijesti imao najbržega vozača u kvalifikacijama, a da na istim kvalifikacijama imaju i najsporijega vozača pobrinuo se Schumacher koji nije uspio ući u posljednji brzi krug zbog isteka vremena.

Kiša je pala između prvoga treninga i kvalifikacija pa su vozači izašli na stazu na intermediate gumama, ali već nakon desetak minuta su krenuli u boks kako bi uzeli gume za suho (soft).

Neki su to učinili ranije pa su imali i više vremena da zagriju gume na prilično hladnoj stazi, a neki su to učinili kasnije i doveli se u neugodnu situaciju u prvom dijelu kvalifikacija.

Vremena su se rušila iz kruga u krug pa do posljednjih sekundi nije bilo jasno tko će uspjeti proći u Q2, a na kraju to nije uspjelo Latifju u Williamsu, Zhou i Bottasu u Alfa Romeu, Tsunodi u AlphaTauriju i Schumacheru u Haasu koji nije uspio ući u posljednji brzi krug zbog isteka vremena.

Vozači su požurili na stazu u drugom dijelu kvalifikacija kako bi što prije postavili vrijeme na gumama za suho uoči očekivane kiše, a iako je kiša počela padati u posljednjim minutama Q2 to vozače nije spriječilo da nastavljaju popravljati svoja vremena do posljednjih sekundi.

Albon je bio samo 0.044 sekunde od prolaska u Q3 za Williams te je završio 11. najbrži, a Gasly je završio na 12. mjestu za AlphaTauri ispred Vettela u Aston Martinu, Ricciarda u McLarenu i Strolla u drugom Aston Martinu.

Svi vozači osim Leclerca u Ferrariju Q3 su započeli na gumama za suho i postavili vremena prije nego što je kiša pojačala, a Ferrarijev vozač je ušao u boks kako bi i on prešao na gume za suho, ali zbog Russellova incidenta bilo je to prekasno da popravi deseto mjesto na kojem je i ostao.

Russell je blokirao kotače na kočenju za četvrti zavoj, produžio na izletnu zonu, ali kad se na asfaltnom dijelu pokušao okrenuti dodavanjem gasa zapeo je stražnjim kotačima u šljunku i to je izazvalo crvenu zastavu.

Kako je kiša nakon toga pojačala, Magnussen je ostao najbrži ispred Verstappena i Russella, a Norris je završio četvrti za McLaren ispred Sainza u Ferrariju koji ima pet mjesta kazne za nedjeljnu utrku zbog uzimanja šestoga motora (u sprintu starta peti).

Alpineovi vozači Ocon i Alonso bili su šesti i sedmi, a Hamilton je bio sporiji vozač Mercedesa na osmom mjestu ispred sporijega vozača Red Bulla Pereza.

Leclerc je bio žrtva Ferrarijeve riskantne taktike na početku Q3 te nije mogao bolje od desetoga mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close