Žestoki sudar

Russell: Bottas nas je mogao ubiti

Prošle godine u korona sezoni, Imola se vratila u kalendar, ove godine je već bila druga utrka u kalendaru, u travnju mjesecu.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 19. 04. 2021. u 09:54 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

- Procijenio sam od prvog trenutka da bi ta brdovita okolina jednog dana mogla postati mali Nurburgring. U svibnju 1950. počeli su graditi ... Mali Nurburgring - ponovio sam si toga dana gledajući oko sebe - mali Nurburgring, s jednakim tehničkim resursima, spektakularnom i idealnom dužinom stazi, govorio je Enzo Ferrari kada se krenulo s izgradnjom staze u Imoli. Staze koja se prvo nakom smrti sin Enza Ferrarija, Dine dobila ime "Autodromo Dino Ferrari" a koje će kasnije promijeniti "Autodromo Enzo i Dino Ferrari" tamo 1988. godine, nakon odlaska Enza.

Sedam godina ranije je vožena prva VN San Marina, posljednja 2006. godine. Nažalost stazu pamtimo po kobnim, fatalnim teškim nesrećama u kojima su poginuli  Ayrton Senna, Roland Ratzenberger, na kojoj je sličnu tragediju uz dosta sreća izbjegao još jedan Austrijanac, Gerhard Berger.

Prošle godine u korona sezoni, Imola se vratila u kalendar, ove godine je već bila druga utrka u kalendaru, u travnju mjesecu. Baš kao što se vozila godinama. I podsjetila nas je malo nostalgično na utrke koje su se vozile na tim "starim" stazama.

Nedeljnu je obilježio žestoki sudar vozača službeno dva vozača Mercedesa Georgea Russella i Valtterija Bottasa, s tim što je Britanac trenutačno na privremenom radu u Williamsu. Sudar se dogodio u 32. krugu nakon što je Russell pokušao prestići Bottasa u prvoj zoni kočenja. Bilo je žestoko, a s obzirom da u Imoli se uništeni bolidi ne mogu tek tako skloniti s staze, utrka je prekinuta. Russel je prvi izašao iz svog bolida i prišao Bottasu. Pale su teške riječi

- Je li nas misliš obojicu ubiti, viknuo je George na Finca koji je u svom stilu bio hladan, tek je odgovorio srednjim prstom.

- On je u tom trenutku bio deveti, što njemu to znači, ništa. Meni, mojoj momčadi je svaki bod važan. Išao sam brže od njega možda 30 kilometara na sat, a on je reagirao tako kako je reagirao. Vjerojatno neki drugi vozači u takvoj situaciji ne bi uradili to što je on. Dolazio sam veoma brzo, Bottas je to vidio i onda je napravio taj manevar. Imate pravo braniti svoju poziciju, ali pri brzini od 330 km/h – morate poštovati tu brzinu i uvjete vožnje. Žao mi je zbog ekipe, zaslužili su danas više od ovoga, pričao je Russell nakon utrke.

Finac je potpuno drugačije vidio ovaj sudar.

- Vidio sam ga ranije na pravcu i onda sam primijetio da se pomaknuo u desno. Iz ponovljenih snimki koje sam vidio, uvijek sam ostavljao prostor za dva bolida, ali on je očito izgubio kontrolu i udario me i to je bio kraj. Ne znam što mu je bilo jer očito je bila njegova pogreška. Nisam sretan s njegovim ponašanjem, no to je jednostavno tako, tvrdi Bottas.

Nakon svega oglasio se i šef Mercedesa Toto Wolff koji čini se nije želio statit niti na jednu stranu. Ne želi reći kako je Bottas kriv, ali ga jednako tako čudi zbog čega se Russell odlučio na taj manevar

- Valtteri je imao loših prvih 30 krugova, i nije smio biti tamo. Ali George nikada nije trebao krenuti u ovaj manevar, s obzirom na to da se staza sušila. To je značilo preuzimanje rizika, a drugi bolid ispred njega je Mercedes. U bilo kojem razvoju vozača, za mladog vozača nikada ne smijete izgubiti ovu globalnu perspektivu, reći će Wolff na kraju.

Video: F1 Imola Russell Bottas Crash (Uncensored Radio) | F1 Imola 2021
Kopirati
Drag cursor here to close