Simbol motociklizma

Posljednji Doktorov krug

"Sljedeće godine moj će se život promijeniti. Bilo je to jako dugo putovanje, ali jako, jako zabavno, s knedlom u grlu rekao je legendarni Valentino Rossi.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 14. 11. 2021. u 14:03 Feđa IBRULJ | Bljesak.info
Valentino Rossi - All The Best Moments • 1996 - 2021

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko pratite motociklizam? Potpuno je nevažno. Koliko ste utrka recimo pogledali? Ni to nije važno. Za Valentina Rossija ste čuli sigurno. Barem jednom u životu. Čovjeka koji je svoj sport, motociklizam obilježio za sva vremena. I prosto izgleda nevjerojatno, koliko je taj čovjek ostavio traga, koliki je bio njegov utjecaj.

Koliku je imao popularnost, koliko su ga ljudi cjelini, navijači voljeli. I kako se danas popularnost definira. Pa naravno, društvenim mrežama. Na Twitteru II Dottore ima 5.5 milijuna pratitelja, svi ostali vozači zajedno 4.9. Valjda vam je sve jasno. Ako nije, još brojeva. Za 26 godina koliko traje njegova karijera, devet puta je bio svjetski prvak, sedam u kraljevskoj klasi. Ostvario je rekordnih 89 pobjeda u "kraljevskoj klasi", u istoj se na postolje penjao 199 puta, ukupno 235.

I nekada iskreno mi se činilo da će voziti do iznemoglosti, do neke nesreće, tragedije. Možda je glup dojam, ali jednostavno je tako s pojedinim sportašima. Recimo, Federer u tenisu. Nitko sa sigurnošću ne može reći do kada će igrati, gdje je kraj priče. Ipak, Rossijev sport je takav. Gomila padova, život koji živite na nekih 300 tinjak kilometara na sat.

Negdje je u jednom trenutku morao reći. Ne mogu, dosta je.

"Odlučio sam se povući na kraju ove sezone. Nažalost, započinjem posljednju polovicu sezone kao vozač MotoGP -a. Težak je to trenutak, prilično tužan. Sljedeće godine moj će se život promijeniti. Bilo je to jako dugo putovanje, ali jako, jako zabavno, s knedlom u grlu rekao je legendarni Valentino Rossi (42) prije posljednje utrke u životu.

Odlazak u sportsku mirovinu najavio je početkom kolovoza ove godine, a danas je na stazi Ricardo Tormo u Valenciji odvozio svoj posljednji krug. Talijan iz Urbina cijelu karijeru vozi sa žutim startnim brojem 46, brojem koji će ostati za sva vremena. I vrlo vjerojatno će se zastave s ovim brojem, još dugo vremena vijoriti na trkalištima širom svijeta. Broj koji je ostvario bio broj koji je imao njegov otac Graziani kada je prvi put pobijedio na jednoj utrci.

"Bila je ovo posebna sezona. Pogotovo od trenutka kada sam najavio da završavam karijeru. Pokušao sam da se ponašam normalno, koliko god da je to bilo moguće. Nakon svih godina provedenih na stazi, nije bilo lako. Idem uživati u posljednjoj utrci iako znam da će moj život od ponedjeljka biti potpuno drugačiji. Šteta, bilo bi idealno da sam karijeru završio s deset osvojenih titula, napravio bih pun krug. Ali imao sam dobru karijeru, ne mogu da se žalim. To je prokletstvo broja devet. U Jerezu 2020. sam se 199. stao na postolje u "kraljevskoj klasi". Rekao sam sebi da je to možda i posljednji put“, pričao je Rossi novinarima između treninga i kvalifikacija u Valenciji ovog vikenda.

Rossi je ove sezone je daleko od vrha, a vijest o odlasku u mirovinu obznanio na VN Štajerske, na mjestu gdje je 1996. godine izašao na prvo veliko postolje u klasi 125ccm, treće mjesto.

"Tijekom sezone rezultati nisu bili onakvi kakve sam očekivao, pa sam se počeo preispitivati. Prošlo je 25 ili 26 godina u svjetskom prvenstvu. Bilo je sjajno, doživio sam mnogo nezaboravnih trenutaka sa svojim timom" izjavio je tom prilikom.

Bio je i ostao vrhunski vozač, "lud" koliko i ostali u ovom sportu, ali možda ipak malo više. Znao se zakačiti na stazi, van staze s svojim rivalima u tom trenutku i nekako su ga često mediji znali "ubaciti" na onu drugu, među negativce. Kroz karijeru imao je osam djevojaka a sad s Francescom Sofijom Novello koja je od njega mlađa 24 godine, čeka dijete.

Najbolji signal da je došlo vrijeme da se Rossi smiri. Od nedjelje je njegova Yamaha u garaži. Ne znamo hoće li je parkirati među devet onih na kojima je osvajao titule. I koji je bio na posljednjoj utrci? Ma to je potpuno nevažno.

Kopirati
Drag cursor here to close