Michèle Mouton – najbrža žena na svijetu
Michèle Mouton

Michèle Mouton – najbrža žena na svijetu

AutoMoto / AutoMoto Sport | 15. 04. 2020. u 14:39 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jutta Kleinschmidt je uspješno nastupala na Dakaru. Svoj trag kroz Indy Car i NASCAR u svijetu auto - moto sporta je ostavila i Danica Patrick.

Naravno, bilo je žena koje su svoju sreću okušale u Formuli 1, nekim drugim serijama, međutim ono što je napravila u svojoj karijeri Francuskinja Michèle Mouton teško će se ponoviti.

Uostalom, kada se pogledaju rezultati, Mouton je najuspješnija vozačica relija u povijesti, ujedno i najuspješnija žena u svijetu motosporta. Mouton je 1982. godine završila na drugom mjestu ukupnog poretka WRC prvenstva.

Ilustracija / Michèle Mouton – najbrža žena na svijetu 

Nije planirala biti rally vozač

Jeste kao djevojčica od 14 godina povremeno znala voziti očev Citroën, ali o nekoj karijeri rally vozača nije razmišljala. Počela je sasvim slučajno. Kao suvozačica jednom prijatelju koji se bavio rally utrkama.

- Nikad nisam planirala da će se u životu voziti rally. Jedan moj prijatelj Jean Taibi je nastupao kao amater na Korzici i ja sam otišla da jednostavno pogledam njegov nastup. Nije imao suvozača, pa mi je pružio priliku. Tata je nakon nastupa došao i rekao. Kupujem ti automobil, plaćam jednu sezonu, pa ćemo vidjeti koliko ćeš biti dobra. Roditelji nisu baš imali novca za rasipanje, zato sam morali dati svoj maksimum, priča danas Mouton o svojim počecima.

Tata pružio podršku

Tata je ispunio svoje obećanjem, Mouton dobiva Alpine-Renault A110 i već 1974. godine nastupa na WRC prvenstvu. U kalendaru je bilo osam utrka, na posljednjoj stanici u Francuskoj, Mouton je bila 12.

Video: WRC Rallye Monte Carlo 1980

Sljedeće godine je bila sedma, a okušala je sreću na legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa. Michèle, Marianne Hoepfner i Christine Dacremont su vozeći za privatnu momčad Société Esso završile ukupno na 21. mjestu, ali su slavile u klasi motora ispod dvije litre. Uskoro će dobiti priliku da vozi za Fiat tri godine, njeni dobri nastupi počeli su privlačiti sponzore pa je bilo puno lakše.

Ponuda Audija

Nakon tri sezone u Fiatu, stigao je poziv Audija. Momčadi koja ja je u tom trenutku spremala novi Quattro s turbo motorom i pogonom na sva četiri kotača. To je već bio pravi izazov, ozbiljan posao.

Foto: Ilustracija / Michèle Mouton – najbrža žena na svijetu 

- Kad su nazvali, bio je to potpuni šok za mene. Jedna tako velika i ambiciozna momčad mene želi za vozača. Nisam znala u tom trenutku gdje se nalazim, što radim. Oni su pričali na engleskom, ja baš nisam znala što govore. Baš kao što nisam mogla reći ne. Momčadski kolega je bio Hannu Mikkola, jedan od velikana WRC-a. Kada sam otišla u Njemačku na licu mjesta sam vidjela o čemu se radi. Posebno nakon prvih testiranja na snijegu, sjeća se Michèle koja je bila veliki mamac za publiku i novinare kao jedina žena.

- To je u to vrijeme bila velika priča, bila sam jedina žena u muškom sportu. Sjećam kako su novinari dolazili i pitali: Možete li se nasmiješiti? Moj odgovor je bio: "Idite pa pitajte Blomqvist-a ili Mikkolu, da se nasmiješe i onda se vratite meni'."

Prva pobjeda pa borba za naslov

Prvi jači, bolji rezultat Michèle je ostvarila u Portugalu, završila je kao četvrta, a onda je u Italiji postala prva žena koja je pobijedila na jednoj utrci WRC-a nakon velike borbe sa miljenikom publike Henrijem Toivonenom. Pobjeda je imala težinu jer je ostvarena uz probleme s kočnicama, blokiranim kotačem, uništenim gumama. Michèle i njena suvozačica Fabrizia Pons iz Italije su sve izdržale.

Video: Rallye San Remo 1981 - Michèle Mouton

- Dokazala sam svima da mogu, podigla sam svoje samopouzdanje pred narednu sezonu, rekla je nakon te utrke Francuskinja.

Sezonu u kojoj je će se potpuno neočekivano Michèle naći u borbi za naslov svjetskog prvaka. Ostvarila je dvije pobjede, u Portugalu i Grčkoj, pa se probila na drugo mjesto ukupnog poretka. Njeni rezultati su promijenili planove momčadi Audija koji je planirao preskočiti utrke u Africi, točnije rallyju koji se vozio u Obale Bjelokosti.

Baš tu je Francuskinja opasno zaprijetila Walteru Röhrlu, koji je s Opel Asconom bio vodeći.

Činilo se kako mi Michèle u posljednju utrku mogla ući s dva boda zaostatka. Međutim, Audi nije izdržao, Francuskinja je odustala i naslov prvaka je ostao san. Na kraju je bila druga u ukupnom poretku s 97 osvojenih bodova.

WRC Rallye Côte d'Ivoire 1982 Bandama Ivory Coast Michèle Mouton Walter Röhrl

U sezonama nakon, Mouton nije mogla ponoviti taj rezultat, iako je vozila dosta dobro. Međutim mučila se s novim Audijem koji je 1983. godine ostao bez naslova u konkurenciji konstruktora. Michèle je jednom bila peta, pa jednom dvanaesta, prije nego što će napustiti Audi. Audi je značajno smanjio budžet za 1985. sezonu nakon serije poraza od Peugeota Talbot Sport pa je uloga Mouton bila testiranje automobila. Ona je vozila samo jednu WRC trku, ali je u isto vrijeme oborila rekord za 13 sekundi na slavnoj stazi Pikes Peak.

Vrijeme za povlačenje

Posljednju sezonu u WRC prvenstvu Michèle je odvozila 1986. godine.

- Sjećam se teške nesreće Toivonena, skupina B je odlukom FIA-e ugašena, ja sam već bila umorna, morala sam razmišljati o obitelji. Odluka o povlačenju se pokazala ispravnom, mišljenja je Mouton koja je kasnije vozila rally u Tunisu, ali nije nikada nastupala na Dakaru.

Video: Pikes Peak Hill Climb 1985 - Michèle Mouton / Audi Sport Quattro S1 Record Run

Zato jeste na utrkama po snijegu. Godine 1988. utemeljila je međunarodnu utrku u sjećanje na svoga bivšeg suparnika, Finca Henrija Toivonena, koji je stradao na rallyju Korzika. Michèle je postala prva predsjednica međunarodne automobilističke komisije za žene i motorna vozila 2010. godine i menadžerica FIA-e na Svjetskome prvenstvu u rallyju 2011. godine, a kao visoka funkcionarka aktivna je i danas.

Video: The fastest girl ever - Michele Mouton

- Ne volim pričati o ženama i muškarcima u sportu, jer uspjeti bilo kome je teško. Možda je čak i teže ženama nego u moje vrijeme, ali ja nisam bila neka super žena kako me Niki Lauda nazvao. Ipak, moja želja je vidjeti što više žena u auto moto sportu.  U pojedinim serijama smo imali kompletne ženske momčadi što je jako pozitivno. Ovaj sport mora biti otvoren za sve. Bitno je raditi s mladim djevojkama kako bi se dovoljno educirale u jednom ovakvom sportu, kaže Mouton danas.

Video: The Rallyes by Michele Mouton
Kopirati
Drag cursor here to close