Feđini specijali

Michael Masi, čovjek koji je obilježio kraj F1 sezone

AutoMoto / AutoMoto Sport | 13. 12. 2021. u 22:01 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U suštini sve ono što radi direktor utrke radi većini bi trebala biti nepoznanica. Međutim, danas je Formula 1 takva pa svaki važniji razgovor, bilo kakvu komunikaciju možemo čuti. Zato ostaje pitanje što bi se dogodilo da nismo slušali ono što smo slušali na utrci u Saudijskoj Arabiji, odnosno u ovoj posljednjoj u Abu Dhabiju.

Video: Toto Wolff angry at Abu Dhabi Grand Prix 2021

U centar pažnje je tako došao direktor utrke toliko spominjani Michael Masi, vjerojatno najomraženija osoba u Velikoj Britaniji od nedjelje. Bivši student marketinga iz Sydneyja u automobilizmu je skoro cijeli život, karijeru je započeo kao volonter u seriji Supercars Touring, u Australiji. 

U svijetu Formule 1 se počeo pojavljivati 2018. godine, tada kao zamjenik legendarnog Charlieja Whitinga, obavljajući istovremeno ulogu zamjenika direktora utrka Formule 3 odnosno Formula 2.

Uskočio nakon smrti Whitinga

Funkciju trkaćeg direktora preuzeo je početkom 2019., nakon iznenadne smrti Charlieja Whitinga. Potpuno neiskusan reći će danas
u Mercedesu, ali i drugi bolji poznavatelji prilika u Formuli 1. Za razliku od Whitinga, Masi pravila voli tumačiti liberalnije i često ponavlja da "vozače treba pustiti da se utrkuju".

Nije se Masi proslavio na VN Rusije prošle godine, kada je Hamiltona kaznio pet sekundi "radi vježbanja starta utrke u nedozvoljenom području", točnije na toj utrci je kažnjen dva puta po pet sekundi. Hamilton je odradio kaznu za vrijeme svoje jedine promjene guma pa nije mogao bolje od trećega mjesta, a suci su mu inicijalno dodijelili dva kaznena boda što ga je dovelo samo dva boda od propuštanja utrke (10 od 12 skupljenih bodova).

Masi je nakon utrke izjavio kako su kazneni bodovi u ovom slučaju neprimjereni iako je kazna od dvaput po pet sekundi na mjestu, što je kasnije dovelo do poništavanja kaznenih bodova.

"Njihova odluka je s*anje. Siguran sam da nitko nikad nije dobio kaznu za takvu smiješnu stvar. Nikoga nisam ugrozio i dosad to nikad nije bio problem. Ali očekivao sam to, očito je da me žele zaustaviti" uzrujan je bio Hamilton. Massi je odgovorio:

"Ako Lewis želi nešto reći, kao što sam već rekao i njemu i svim ostalim vozačima, vrata su uvijek otvorena i više sam nego sretan razgovarati o bilo čemu. Imamo suce koji donose kazne za incidente i nema veze je li riječ o Lewisu Hamiltonu ili bilo kojem drugom od 19 vozača. Ako se dogodi kršenje pravila, suci će to razmotriti" objasnio je tada Masi.

Video: Michael Masi Radio to Toto Wolff: "It’s Called a Motor Race!"

Prigovarao je Lewis Masiju nakon što je izveden restart pod safety carom na VN Toskane.

Najduža najkraća utrka u Belgiji

Ove godine je Masi sebi zakomplicirao situaciju na VN Belgije, onoj koja se vozila dva kruga ako se tako to može uopće objasniti. Tada je vozačima dodijeljeno pola bodova, premda su odradili samo dva kruga iza safety cara.

Masi je tada dva sata odgađao start, sat, dva, vozači su čekali, na kraju nije bilo ništa od utrke, iako su se dan ranije kvalifikacije, treća runda vožene po jednako jakoj kiši.

Onda je došla Saudijska Arabija i ono kako su ga kasnije nazvali pregovaranje s Red Bullom i Mercedesom kao na pijaci.

Nakon ovoga što se izdešavalo na utrci u Abu Dhabiju, mnogi su skloni konstataciji da je Masi na izlaznim vratima ali da će situacija biti jasnija kada se za četiri dana izabere novi šef FIA-e.

Bernie Ecclestone se povlači kako bi ga zamijenili Mohammed Ben Sulayem ili Graham Stoker na koje se već sada vrši pritisak kako bi smijenili Masija.

Video: Michael Masi Doing Some Negotiating

Istovremeno je Michaelov bliski prijatelj Mark Skaife, peterostruki prvak u Supercars seriji će reći kako Masi nije neiskusan, kako već dugo radi u svijetu autosporta i kako je napravio najbolju stvar u nedjelju jer nitko ne želi vidjeti kraj sezone sa sigurnosnim bolidom.

Masi se uspaničio

Andrej Kulundžić koji je sredinom devedesetih vozio Porsche Super Cup je za medije u Srbiji dao svoje viđenje situaciju.

"Mislim da se Masi uspaničio i da nije znao kako pravilno da procjeni pri donošenju odluke prilikom izlaska sigurnosnog vozila. Na kraju kao da je rekao: "Evo vam posljednji krug, pa odlučite", a to je za Maxa bio zicer, pošto je imao nove gume".

Do početka nove sezone ostalo je skoro neka tri mjeseca. Nakon svega ostaje pitanje hoće li novi čelnici FIA-e riskirati sa Masijem i naredne sezone ili će pronaći nekoga kao zamjenu. Vidjet ćemo prvo što će se događati 17. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close