Nakon 14 sezona

Massa Formulu 1 napušta uzdignute glave

AutoMoto / AutoMoto Sport | 01. 09. 2016. u 14:34 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bio je prvak nekoliko sekundi, a onda je, saznavši da ipak nije uspio, prošao kroz emotivni tornado i hrabro u oči pogledao činjenicu koja je već tada bila jasna k'o dan - bila je to njegova jedina prilika da postane prvak Formule 1. 

Usprkos gorčini tog konačnog poraza iz 2008., Felipe Massa Grand Prix svijet može napustiti uzdignute glave, a to će učiniti na kraju tekuće sezone, kada će mu isteći ugovor s Williamsom. 

“Nervozniji sam sada nego prije bilo kojeg starta tijekom karijere”, rekao je Brazilac na konferenciji za novinare u Monzi, gdje je priopćio svoju odluku. 

“Prestajem nakon 27 godina utrkivanja koje se rastegnulo od kartinga do petnaest godina u Formuli 1”, dodao je veteran sa 242 starta uz svoje ime. 

Na što će se moći osvrnuti kada u Abu Dabiju posljednji puta parkira Williams u boksu? Englezi bi njegovu karijeru saželi izrazom 'nearly man' (zamal' pobjednik), ali Felipe će imati o čemu pričati unucima. 

Na pojedinim stazama (Istanbul, Interlagos) znao je tući i velikog Michaela Schumachera s kojim je 2006. godine dijelio Ferrarijev boks, a statistika sada kaže da je ostvario 11 pobjeda, sve u crvenom bolidu u kojem je za malo skrenuo na nebeske staze...

Na VN Mađarske 2009. u glavu ga je pogodio dio ovjesa s Barrichellovog Brawna, zbog čega se na staze vratio tek sljedeće sezone, ali ispostavilo se da više nije bio sposoban pobijediti. 

Posljednju pravu priliku popeti se na vrh podija imao je na VN Njemačke 2010., ali tada mu je iz Ferrarijevog boksa u slušalicama zazvonila slavna naredba 'Fernandno je brži od tebe, potvrdi da si razumio'. 

Crveni su (s pravom) favorizirali bržeg timskom mu kolegu Fernanda Alonsa koji je na kraju godine poprilično nespretno izgubio titulu, ali navijačima ta kodirana timska odredba nije najbolje legla. 

Pa ipak, najviše će ga se pamtiti po suzama iz Brazila 2008. Prvi je vidio kockastu zastavu, u boksu je počelo šampionsko slavlje, ali onda je postalo jasno da se Lewis Hamilton u posljednjih nekoliko stotina metara sretno dokopao pete pozicije, dovoljne mu za prvi naslov prvaka. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close