Zaslužena mirovina

Hoće li pandemija koronavirusa okončati jednu veliku karijeru?

"Bilo mi je čudno jer sam ranije putovao svijetom, svake godine od 1995. Uvijek sam bio na trkačkoj stazi. Ali otkrio sam da volim biti kod kuće. Pogotovo mi godi život bez pritiska rezultata", kazao je Valentino Rossi.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 03. 06. 2020. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Visordown / Valentino Rossi

Imao je 17 godina kad je pridobio milijune ljubitelja moto sporta. Gotovo četvrt stoljeća bio je sinonim motorističkih utrka, bez obzira na sva imena sjajnih vozača koji su se u međuvremenu pojavili - dominirajući na njegov način.

Nakon 24 godine 'milovanja' vrelog asfalta i preuzimanja nezamislivih rizika, čini se da je pandemija korone privela njegovu karijeru kraju.

Riječ je o Valentinu Rossiju (41) - on na jednu stranu, a svi ostali na drugu. Usporedba s Lionelom Messijem možda će pomoći u objašnjenju ove teze. Točka.

Zbog pandemije korona virusa otkazan je start MotoGP sezone u Kataru. Rossijeva domovina Italija bila je simbolom ove strašne virusne nepogode koja je pogodila cjelokupno čovječanstvo.

Legenda brzih motora kao da je u svome domu u mjestu Tavullia iskoristio vrijeme opće izolacije ljudi kako bi se pripremio za - umirovljeničke dane.

"Želim biti iskren, bila je to dobra karantena. Shvatio sam to kod kuće, a vrijeme koje sam proveo s majkom, djevojkom i kućnim ljubimcima - to je bilo sjajno!", kazao je nedavno Valentino Rossi za britanski kanal "BT Sports".

Na njegovome ranču, osim Rossijeve mama, društvo mu je pravila djevojka Francesca Sofia Novello (25), poznati model, njihovi psi i - vinograd.

Naravno da Rossi nije mogao bez utrka u karanteni, ali su one bile virtualne. Tek u novije vrijeme članovi njegove motorističke akademije (VR46 Academy) ponovno su ostavljali trag svojih guma na asfaltu. Dakako, uz aktivno sudjelovanje profesora Valentina.

"Bilo mi je čudno jer sam ranije putovao svijetom, svake godine od 1995. Uvijek sam bio na trkačkoj stazi. Ali otkrio sam da volim biti kod kuće. Pogotovo mi godi život bez pritiska rezultata", kazao je.

Otvorilo mu je to, naravno, nove vidike i na neki način ga ohrabrilo u mogućoj odluci o kraju karijere.

"Bio je to dobar osjećaj. Mogu pomalo zamisliti svoj život kakav će biti ako odustanem. Također vjerujem da ću, ako završim karijeru, uživati u životu. To je dobro jer mi olakšava odluku", rekao je bez uvijanja.

Foto: Getty Images / Rossi se polako oprašta od motora...

Naravno, Rossi je svjestan kako vrijeme čini svoje. Već uoči (nesuđenog) starta ove sezone znao je da će izgubiti svoje mjesto u timu Yamahe, jer se veliki francuski talent Quartararo naprosto nametnuo kao rješenje za budućnost.

Mnoštvo utrka koje je ove sezone trebao voziti, otkazano je. Nastavak je planiran za 9. kolovoza u češkom Brnu. Do tada bi se Rossi morao odlučiti što želi dalje.

"Moram donijeti odluku prije nego opet počnem voziti. O tome sam razmišljao ovih mjeseci, ovih tjedana i donijet ću odluku što je prije moguće. Ne postavljam rok, ali mislim da mi neće preostati puno vremena. Definitivno ću se odlučiti prije nego što krenem iznova u utrke", kaže višestruki svjetski prvak.

Video: Valentino Rossi Unseen Footage (16 years old)! 3rd Place in European Championship!

Valentino Rossi - "The Doctor"

Valentino Rossi, (Urbino, Italija, 16. veljače 1979.) talijanski je profesionalni motociklist, višestruki svjetski prvak u motociklizmu.

S osvojenih 9 naslova prvaka, jedan je od najuspješnijih vozača moto utrka svih vremena. Prema časopisu Sports Illustrated, Rossi je jedan od najplaćenijih športaša u svijetu.

Rossi, sin također motociklističkog vozača Graziana Rossija, pobjednika tri velike nagrade u klasi 250cc sezone 1979., natjecanja je započeo 1996. za momčad Aprilia u klasi 125cc, te je prvi naslov prvaka osvojio iduće godine.

Godine 1998. prešao je u 250cc te je 1999. osvojio svoj jedini naslov u toj klasi.

Potom je 2001. postao s Hondom svjetski prvak u klasi 500cc, i svjetski prvak u klasi MotoGP, također s Hondom, 2002. i 2003., te je nastavio s uzastopnim naslovima do 2005., nakon što je 2004. prešao u Yamahu, s kojom također osvaja naslove prvaka 2008. i 2009.

Valentino Rossi je prvi vozač s najviše pobjeda u klasi 500 cc/MotoGP (89), i drugi u ukupnom zbroju pobjeda u svjetskom prvenstvu s 115, iza Giacoma Agostinija s 122 pobjede.

Drži također i rekord najdužeg niza uzastopnih pobjedničkih postolja: Od rujna 2002. do travnja 2004., sve utrke završio je na postolju, uključujući i sve utrke u sezoni 2003.

Cijelu svoju karijeru, unatoč brojnim naslovima prvaka, vozi sa žutim startnim brojem 46.
Rossi je izjavio da je izvorna inspiracija za njegov startni broj bio japanski vozač Norifumi Abe, ali kasnije je otkrio da je to bio startni broj njegova oca kada je pobijedio svoju prvu utrku u svjetskom prvenstvu.

Tijekom karijere, Rossi je imao brojne nadimke: prvi istaknuti nadimak je bio "Rossifumi", što je također hommage Norifumi Abeu. Nadimak "Valentinik" bio je aluzija na Disneyevog superjunaka "Paperinika".

Od početka dominacije u klasi 500cc/MotoGP koristi nadimak "The Doctor".

Poznat je i po živopisnim proslavama svojih pobjeda tijekom počasnih krugova, s akrobacijama na motociklu ili zajedno sa svojim obožavateljima.

Kopirati
Drag cursor here to close