Feđini specijali

Frank Williams - Formula 1 je bila njegov život

AutoMoto / AutoMoto Sport | 29. 11. 2021. u 01:57 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pričati, govoriti, pisati o Formuli 1 a ne spomenuti Franka Williamsa i njegovu momčad koja je ostavila dubok, predubok trag, ali koja je nažalost posljednjih godina potonula, skoro nestala, je nemoguće.

Dobro, ime je još uvijek tu, ali svi koji prate Formulu 1 su svjesni činjenice da to nije ni blizu one momčadi koju je Sir Frank osnovao 1977. godine s Patrickom Headom. Momčadi s kojom je Frank postao jedan od najuspješnijih vlasnika i šefova u povijesti Formule 1, s osvojenih sedam vozačkih i devet konstruktorskih naslova prvaka.

Video: Williams F1 - History in 4 minutes

Ukupno su Williamsovi vozači ostvarili 114 Grand Prix pobjeda. Za Williams su naslove prvaka osvajali Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill i Jacques Villeneuve. Velikan do velika, sve vrhunski vozači. Nažalost, jedan koji je vozi nije uspio. Tragično je stradao baš kao vozač Williamsa- Ayrton Senna. Tragedija od koje se nikada Frank i Patrick Head nikada nisu oporavili.

"Ayrton se jednostavno bio uvukao u tatinu glavu, tatino srce, Frank je pod svaku cijenu želio da Ayrton vozi za njegovu momčad. Nažalost, tatina želja se ostvarila ali je sve završilo tragično. Godina nakon nesreće nije želio pričati o tome, ali sam uvijek na spomene Ayrtona i svega što se dogodilo vidjela tugu u tatinim očima. Znate nije bilo lako tati otići na sahranu u Brazil, ipak je Ayrton poginuo u njegovom bolidu, ali je Frank pod svaku cijenu želio biti tamo", reći će njegova kćerka Claire.

Video: Grand Prix Heroes - Sir Frank Williams 

 

Francis Owen Williams je rođen 1942. godine u South Shieldsu na sjeveroistoku Engleske, u blizini Newcastlea. Brak njegovih roditelja se ubrzo raspao i odgajali su ga tetka i ujak prije nego što je otišao u internat u Škotsku. Još kao školarac, Frank Williams bio je zaljubljen u utrkivanje.

Nije bilo novca u početku

Okušao se na stazi, no shvatio je da to nije za njega. Zamijenio je upravljač alatom i postao mehaničar. Njegova ljubav prema automobilizmu, Formuli 1, utrkivanju je bila nevjerojatna. Ništa ga jednostavno nije moglo zaustaviti. A počeci su sasvim sigurno bili teški. Znao je ostati bez novca, novca da plati one osnovne račune za struju i telefon u svojoj kancelariji, pa se spuštao do obližnje telefonske govornice kako bi i dalje ugovarao poslove, tražio sponzore.

To je bilo vrijeme kada se Frank Williams u svijet Formule 1 uključio krajem šezdesetih sa svojim prvim projektom poznatijim pod imenom Frank Williams Racing Cars, koji je osnovao novcem zarađenim od prodaje mješovite robe. Naravno, za početak je morao proći kroz "niže lige", Formulu 3, odnosno Formulu 2, ali od svog cilja nije odustajao. Formula 1 je bila jedini cilj.

Uspio se probiti u Formulu 1

Pored svih problema oko nedostatka love, Frank se vrlo rano sudario s gubitkom. Prva sezona je bila najbolja, Frank je imao Brabhamova šasiju i jednog vrlo dobro vozača i jednako tako prijatelja, nasljednika poznate engleske dinastije proizvođača piva, Piersa Couragea. Piers je dvaput uspio doći do drugog mjesta ali je 1970. godine poginuo na VN Nizozemske.

Bio je to težak udarac za Franka, ali odustati nije želio. Čak je i supruga Ginny često svoj novac ulagala u momčad, no ni to nije bilo dovoljno. Oprobao se u suradnji s naftnim magnatom Walterom Wolfom, no Frank nije mogao biti nečiji zaposlenik. Sanjao je svoju vlastitu momčad.

Na kraju su u jednoj praznoj fabrici tepiha 1977. godine, Frank i Patrick Head "porodili" Williams Grand Prix Engineering. Belgijanac Patrick Neve je bio jedini vozač, a onda je sljedeće godine Patrick Head dizajnirao prvi povijesni Williamsov bolid, FW06 koji će voziti Alan Jones. Na domaćoj utrci u Silverstoneu 1979. prvu je pobjedu donio Clay Regazzoni.

"Bio sam veoma sretan.Satima nakon trke, moja supruga Ginny i ja sjedili smo u našem karavanu. Bilo je jednostavno nadrealno" prisjetio se jednom prilikom Frank.

Ostao prikovan za kolica

Bolid FW07B pogonjen Cosworthovim V8 motorom koji su posložili Frank i Patrick je vrlo brzo bio najbrži. Alan Jones je 1980. godine osvojio naslov prvaka. Novo veliko iskušenje za Franka će doći 1986. godine, tamo na dan žena, osmog ožujka. Sam je pričao kako je prvo promašio vremensku razliku između Francuske i Velike Britanije, vozio je prema aerodromu kako bi stigao na predsezonska testiranja na stazi Paul Ricard. S Frankom je bio Peter Windsor, Ford Sierra je završio na krovu, Peter je prošao s lakšim ozljedama, Frank na aparatima. Liječnici su bili pesimisti, Frank je bio na rubu.

"Zakasnio sam na avion na koji nisam morao da kasnim jer sam pomiješao francusko vrijeme s engleskim. Putevi su bili veoma loši, ni automobil baš nije bio najbolji i odjednom sam sišao s puta na krovu i sa slomljenim vratom. To je bilo veoma nepravedno prema mojoj porodici, posebno prema mojoj supruzi, jer su se moje okolnosti promijenile. Kada se gleda unazad, to je bila nemarna i sebična stvar. Život je išao dalje, a ja sam mogao nastaviti, ali to je bio hendikep u pravom smislu te riječi", rekao je jednom Williams.

"Njegova nesreća je bila dramatična, promijenila je život svima nama. Mi smo, kao obitelj, morali da se prilagodimo. Mama se morala prilagoditi, ali i pomoći tati oko njega, njegovog procesa oporavka. Bila je izuzetna. Tatina odlučnost da se vrati u Formulu 1 nikada nije splasnula", sjeća se Claire.

Video: Nesreća koja je promijenila njegov život 

Najbolje godine, Williams je proživio s Renaultom. Ta suradnja je rezultirala s pet konstruktorskih i četiri vozačka naslova. Momčadi se priključio inženjerski čarobnjak Adrian Newey, na stazi je jedno vrijeme bolid FW14B bio poput svemirskog broda za ostale. Jedan od najnaprednijih bolida ikad izrađen u to vrijeme. Imao je poluautomatski mjenjač, aktivni ovjes, kontrolu vuče, sistem protiv blokade kočnica (ABS) i protivnici se gotovo nikako nisu mogli nositi s njim.

Video: Williams Heritage Stories - FW14B

Mansell postaje svjetski prvak 1992. godine, sljedeće Prost. Ipak, 1994. godine, Frank je imao velikih problema. Jeste napokon potpisao Ayrtona Sennu, ali je FIA zabranila dobar dio onih "stvari" koje su bile prednost Williamsovog bolida, elektroničku pomoć poput aktivnog ovjesa, kontrole vuče i ABS-a, kako bi vozači imali što veću ulogu na stazi. Nažalost, to je bila ta 1994. godina. Sennina smrt slomila je srce Franku Williamsu.

"Tati je to slomilo srce. Za tatu, njegova i Sennina nesreća su bile neusporedive, jer je on ostao živ", reći će Claire.

Sredinom devedesetih, idu još dvije titule vozača Williamsa, prvo Damona Hilla, pa onda Jacques Villeneuve. Kada je Newey napustio Williamsa, stvari su se počele mijenjati.

Kćerka nastavila ali nije išlo

Godine su prolazile, pobjeda je bilo sve manje kasnije nikako. Probao je Frank s BMW-om, Toyotom, Renaultom, Mercedesom, ali nije išlo. Claire Williams je zamjenicom šefa momčadi imenovana u ožujku 2013. godine.

"Pedeset godina u Formuli 1. Iskreno, nisam mnogo razmišljao o tome. Ne mogu reći da sam volio svaki minut, jer su trenuci bili veoma teški - izgubio sam ženu, izgubio sam vozače. Ali Formula 1 je bila veoma dobra prema meni. Oduvijek sam bio lud za brzinom, od kad sam bio dječak, vozio sam se uokolo pretvarajući se da sam vozač. Pridruživanje Patricka Heada bilo je značajno, on je bio ključan u stvaranju ove kompanije to što jeste. Imali smo veliki uspjeh, ali postoji dobro poznat izraz u F1: "Dobar si onoliko koliko je tvoja posljednja trka." Nastavljamo da se borimo – a ja još ne idem nigdje", poručio je prije dvije godine, Sir Frank.

Video: Sir Frank Williams | F1 Legend

 Claire je pokušala restrukturirati momčad, pokušala je momčad vratiti na staze stare slave, nije uspjela. Williams je i danas na stazi, ali svi znamo da to nije onaj Williams, nastao u toj tamo nekoj praznoj fabrici tepiha. Ni slučajno.

Nakon što se pojavila informacija da je "stari dobri" Frank preminuo, mnogi su dali svoj komentar, napisali koju rečenicu, nešto rekli.

"Pola života je proveo u kolicima, ali se nikada nije žalio. Nikada nije cvilio i sijedio. Snalazio se sa stvarima najbolje što je mogao.
Frank je bio borac. Frank je bio jedan od onih koji su mijenjali povijest Formule. Tko zna kako bi izgledala Formula 1 da nije bilo Franka? Ovo je kraj jedne ere", rekao je Bernie Ecclestone.

I upravo je bio takav Frank Williams. Čovjek koji je čitav svoj život posvetio Formuli 1.

Kopirati
Drag cursor here to close