Progovorio nakon toliko godina

Ecclestone bi sada oduzeo prvu titulu Hamiltonu

"Još mi je žao Masse. Oduzet mu je zasluženi naslov, ali Hamilton je imao sreće i osvojio svoju prvu titulu prvaka. Danas bih sve odlučio drugačije", kaže Bernie.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 11. 03. 2023. u 00:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo je to fenomenalna utrka na stazi u Brazilu. U jednom trenutku smo gledali Massu starijeg kako grli i ljubi sve oko sebe, jer je njegov sin Felipe pobjednik utrke, novi svjetski prvak, ali je onda Lewis Hamilton u tom istom posljednjem krugu uspio proći Glocka koji je imao problema s gumama jer je počela padati kiša.

Britanac je završio kao peti, što je njemu bilo dovoljno da titulu, prvu. Toliko godina poslije, tu sezone je prokomentirao Bernie Ecclestone. Legendarni bivši šef Formule 1, danas kaže kako žali
što tu titulu Hamiltonu nije oduzeo!

Konkretno, u intervjuu za F1-Insider.com rekao je Ecclestone da Michaela Schumachera smatra jedinim sedmerostrukim svjetskim prvakom, a Hamiltona - šesterostrukim. Bernieju nije problematična VN Brazila, već VN Singapura u kojoj smo imali onu famoznu Crashgate aferu, zahvaljujući namjernoj izazvanoj nesreći svog partnera Nelsona Piqueta Jr., kojeg su čelnici Renaulta, među kojima i Flavio Briatore, natjerali da se zabije u zid.

Namještena nesreća dovela je do pojave sigurnosnog automobila, a na kraju i do pobjede Alonsa. Hamilton je završio treći i osvojio šest bodova, dok je Massa, koji je bio u vodstvu do nesreće, postao glavni gubitnik cijele ove zavrzlame, vrativši se na 13. mjesto na VN Singapura.

Cijela istina otkrivena je 2009. godine - Piquet Jr. je to priznao - no prema Ecclestoneovim riječima, on i tadašnji predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Max Mosley za to su znali ranije. Prema tada važećim pravilima, trebali su poništiti rezultate utrke u Singapuru, što znači da bi Massa postao prvak s pet bodova prednosti. No, Ecclestone i Mosley odlučili su postupiti drugačije.

"Željeli smo zaštititi naš sport i spasiti ga od velikog skandala. Stoga smo odlučili ne dijeliti ovu informaciju. Tada je postojalo pravilo da se nakon FIA-ine ceremonije dodjele nagrada ne mogu pregledavati rezultati prvenstva. Tako je trofej uručen Lewisu i priča je zataškana. Još mi je žao Masse. Oduzet mu je zasluženi naslov, ali Hamilton je imao sreće i osvojio svoju prvu titulu prvaka. Danas bih sve odlučio drugačije, tako da je za mene Michael Schumacher još uvijek jedini sedmerostruki svjetski prvak, jedini rekorder. Čak i ako statistika kaže drugačije" rekao je Bernie.

Kopirati
Drag cursor here to close