Do zuba

''Zvono'' na HNŽ-u: I druge županije lako daju oružje

Vijesti / Flash | 22. 05. 2017. u 11:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanje Zakon o oružju i streljivu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nedavno je podiglo veliku prašinu u javnosti, ponajviše zbog činjenice da pojedinac može imati pet pištolja i sedam komada lovačkog oružja. No, stanje u ovoj oblasti u drugim dijelovima Federacije BiH, kako navodi Dnevni avaz, kudikamo je liberalnije.

Tako u Kantonu Sarajevo, prema zakonu o oružju, postoji samo ograničenje o podobnosti osoba koje nabavljaju i drže oružje.

Onaj tko dobije odobrenje smije na jedan oružni list posjedovati jedan komad oružja, ali zakon ne propisuje ograničenje u posjedovanju oružja, odnosno jedna osoba može se naoružavati neograničeno.

U Unsko-sanskoj županiji pojedinci mogu imati najviše jedan revolver i jedan pištolj, ali, kada je riječ o lovačkom naoružanju, mogu ga imati u neograničenim količinama, Ograničenja, navodi Avaz, nema ni u Srednjobosanskoj županiji.

Prema Zakonu o držanju oružja Tuzlanske županije, pojedinac na svoje ime može imati registriran jedan pištolj.

''Izuzetak su članovi streljačkih klubova, koji mogu imati više pištolja, ali koje koriste na predviđenim mjestima. kada je riječ o lovačkom puškama, pojedinac može imati jednu lovačku pušku a ako je član nekog lovačkog društva, najviše do pet. Inače, bit će pooštreni i kriteriji kada se radi o trofejnom oružju'', rekao je za Dnevni avaz Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a Tuzlanske županije.

Slično je stanje i u drugim županijama, a u Bih je na snazi 12 zakona iz ove oblasti, koji, prema odluci Vijeća ministara BiH, trebaju biti usklađeni s direktivama Europske komisije i harmonizirani na razini cijele BiH.

U HNŽ-u su to učinili kada su odlučili pooštriti uvjete za posjedovanje oružja i ograničiti količinu, zapljuštale su kritike.

''Do sada su, dakle, na osnovu starog zakona, koji je omogućavao da osoba ima neograničen broj komada oružja, registrirana 18.672 vlasnika oružanog lista, a 20.002 registrirana komada oružja. Dakle, i dok se moglo imati neograničen broj komada oružja ljudi su se mahom odlučivali za najviše jedan komad. Stoga, apsolutno ne očekujemo povećanje broja komada oružja, jer postoje pravila i ograničenja kod izdavanja oružnog lista'', rekao je za Avaz ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda.

Ustvrdio je kako je ovaj zakon mnogo stroži, jer se prvi put, kazao je, uvodi klasifikacija oružja, odnosno strogo se definira koje oružje može biti registrirano pa je, na primjer, automatsko vatreno oružje zabranjeno i ni u kakvim uvjetima se ne može držati.

Također, istaknuo je Bevanda, kaznene odredbe drastično su povećane.

Kopirati
Drag cursor here to close