Transportna zajednica

Zvizdić: Vlada RS-a tražila je previše

Vijesti / Flash | 26. 07. 2017. u 20:10 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahtjev Vlade Republike Srpske da se državni i entitetski ministri prometa rotiraju na međunarodnim poslovima bio je prepreka za potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici u Trstu, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić odgovarajući u srijedu na zastupničko pitanje na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u vezi s nepotpisivanjem tog ugovora.

''Na to ne možemo pristati i nećemo nikada. Na takvu stvar nismo pristali bez obzira o koliko novca je riječ jer moramo poštovati Ustav i zakone. Dok taj uvjet ne bude povučen ili redefiniran ne možemo pristati na prihvaćanje i imamo ovu situaciju s potpisivanjem Ugovora o Transportnoj zajednici'', naglasio je Zvizdić.

Poručio je da ministri prometa moraju imati suradnju, ali da u međunarodnim ugovorima i poslovima sada i uvijek BiH može predstavljati samo državni ministar.

Rekao je da je taj uvjet bio treći od Vlade RS-a da bi prihvatili potpisivanje Ugovora, a da su dva ranija uspjeli dogovoriti.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrali su tijekom današnje sjednice Informaciju Vijeća ministara BiH o razlozima nepotpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici jugoistočne Europe čiji je predlagač zastupnik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović.

Na zahtjev Ahmetovića, Zvizdić je najavio, Parlamentu i zastupniku bit će dostavljeno šire, pismeno objašnjenje.

''Tko koči taj sporazum čije nepotpisivanje donosi vrlo štetne posljedice, između ostalog četiri projekta od kojih je jedan i izgradnja koridora Vc'', pitao je predlagač točke Ahmetović, obraćajući se Zastupničkom domu PSBiH prije Zvizdićevog objašnjenja.

Naglasio je da zastupnici moraju znati u čemu je problem i da o toj važnoj stvari ne mogu biti informirani samo iz medija.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović je također kazao da nema dovoljno informacija o nepotpisivanju, ali i o samoj Transportnoj zajednici.

''Očigledno je da nam trebaju kvalitetne informacije, ne želimo slušati samo iz medija o Transportnoj zajednici. Neophodna je službena, pisana informacija'', rekao je Mehmedović te zatražio da Vijeće ministara BiH dostavi Parlamentu informaciju o Transportnoj zajednici.

Kopirati
Drag cursor here to close