i 21 godinu nakon rata

Žrtve seksualnog nasilja u BiH stigmatizirane

Vijesti / Flash | 29. 06. 2016. u 11:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Između 20.000 i 50.000 žrtava seksualnog nasilja u konfliktu ni 21 godinu nakon rata u Bosni i Hercegovini u potpunosti ne mogu ostvariti svoja prava, a i dalje su suočeni sa stigmatizacijom društva, rečeno je na današnjoj tematskoj sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) kojom je obilježen Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu.

Kako je istaknuto u Federaciji BiH 2006. godine donesen je zakon o ostvarivanju prava ovih žrtava, dok se u Republici Srpskoj još čeka na takav zakon, ali problem je u činjenici da terminološki nije određeno da li su to preživjele žrtve ili su žrtve.

Današnju sjednicu organizirala je Zajednička komisija u suradnji s Institucijom ombudsmena za ljudska prava BiH i Populacijskim fondom Ujedinjenih naroda (UNFPA), kada je predstavljeno i istraživanje UNFPA-a o stigmatizaciji žrtava seksualnog nasilja tijekom rata u BiH.

Konzervativno društvo

Istraživanje provedeno tijekom prošle godine, imalo je za cilj utvrditi zastupljenost, oblike i uzroke stigmatizacije i marginalizacije koju ove osobe doživljavaju u svakodnevnom životu, a uključuje i preporuke koje mogu poslužiti kao osnova za buduće intervencije u ovoj oblasti.

Članica Zajedničke komisije Nermina Kapetanović kazala je da iako su ove osobe uvedene u pravo one nisu kompenzirale prava na pravičnu naknadu, a u isto vrijeme prilikom zapošljavanja, obrazovanja ili edukacija izloženi su različitim predrasudama.

Ona je najavila da će i nakon ove sjednice uskoro na dnevnom redu sjednice Zajedničke komisije biti razmatrana prava ove populacije za koju je Kapetanović rekla da je nezaštićena, a zbog konzervativnog društva rijetko priznaju da su prošle takvu vrstu torture.

Ombudsmenka za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur kazala je da se postavlja pitanje gdje je BiH ukoliko nije u stanju da se 21 godinu nakon rata suoči s posljedicama perioda u kojem je nečije dostojanstvo bilo ugroženo i poduzme mjere radi povrata tog dostojanstva.

Nezadovoljavajući položaj

Poručila je da se žrtve ne smiju razdvajati, odnosno potrebno je da svi građani budu jednaki, dodajući da je potrebno raditi na reformi kazneno-procesnog zakonodavstva vezano za položaj oštećenika kako žrtve ne bi bile samo u rukama tužiteljstva.

O rezultatima istraživanja govorila je neuropsihijatrica Esmina Avdibegović, koja je recenzentica istraživanja, kazavši da je položaj tih osoba nezadovoljavajući, da njihov status nije reguliran podjednako, a doživljavaju i neugodne situacije, dok najviše pomoći imaju od nevladinog sektora.

Istraživanje UNFPA-a obuhvatilo je 30 osoba koje su preživjele seksualno zlostavljanje od kojih je samo troje muškaraca, a samo 31 posto od 3.000 planiranih pristalo je na anketiranje koje je provedeno o informiranosti ljudi o ovom problemu. Većina anketiranih izrazila je suosjećanje sa žrtvama i podršku, ali Avdibegović naglašava da ipak od institucija zavisi kakva će njima biti pružena podrška.

Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu obilježava se 19. lipnja, a UN-ove procjene navode broj od 20.000 do 50.000 žena i djevojaka, kao i nepoznati broj muškaraca, koji su doživjeli seksualno nasilje tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close