Ombudsmeni BiH

Zloupotreba poligrafa predstavlja povredu prava radnika

Vijesti / Flash | 28. 07. 2017. u 13:46 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ombudsmeni BiH oglasili su se u petak priopćenjem za javnost povodom medijskih napisa - da je više od stotinu radnika poduzeća "Boksit", "Mileks" i tvrtki koje su podizvođači radova u rudniku boksita podvrgnuto poligrafskom testiranju od uprave tvrtke, podsjećajući da takva praksa ima elemente mobinga, "jer dovodi do uznemiravanja radnika i izazivanja osjećaja nesigurnosti i straha u radnom kolektivu".

Istim povodom, Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine su početkom 2015. godine izdali Preporuku upravi te tvrtke da poduzme sve neophodne mjere kako bi iz svoje poslovne prakse eliminirali takve radnje.

''U Posebnom izvješću koje je sačinjeno istim povodom i usvojen od Parlamentarne skupštine BiH, ukazano je da je poligrafsko testiranje iskorišteno kao metoda discipliniranja radnika, mimo Zakona o radu i drugih općih propisa koji reguliraju oblast radnih odnosa'', navodi se u priopćenju.

Stoga, Ombudsmeni, još jednom podsjećaju da gospodarska društva takvog kapaciteta moraju s naročitim stupnjem odgovornosti tretirati prava zaposlenih, jer se radi o ostvarivanju važnih egzistencijalnih prava, te prekinuti ovakvu i slične prakse u odnosu Uprave prema radnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close