Iskazi

Zločini u Počitelju i Dretelju: Silovana u autu

Vijesti / Flash | 28. 10. 2016. u 16:47 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Počitelju, Tužiteljstvo BiH je pročitalo iskaz u kojem je svjedokinja opisala kako ju je početkom srpnja 1992. godine silovao nepoznati vojnik.

Svjedokinja T.Č., koja je u međuvremenu preminula, u iskazu datom 2014. godine kazala je da je živjela u Počitelju s majkom i tetkom. Prisjetila se kako su 1. srpnja 1992. u kuću ušla dva maskirana vojnika, vezala joj oči, te je ubacili u automobil i odvezli. Kako je rekla, jedan od vojnika je izašao u Počitelju, a ona je ostala s drugim nepoznatim vojnikom.

"Davio me je nekim konopcem, koji sam ja osjetila ali nisam vidjela. Oborio me je na sjedište auta, skinuo suknju i silovao. Udarao me je čizmom u nogu, u ruci je imao neko željezo, neki boks kojim me je udarao. Od posljedica davljenja vrat mi je bio otečen", ispričala je T.Č.

Izjavila je da je poslije odvedena u zgradu 'stare pošte' u Čapljini i predata Mirsadu Muminoviću, koji je bio pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), nakon čega je odvedena u logor Dretelj, prenio je BIRN. Prema njenim riječima, u logoru su joj dvije žene kazale da ne ide kući jer je njena obitelj ubijena.

"Poslije izvjesnog vremena, saznala sam da se taj vojnik vratio istu večer, ubio moju majku i tetku i zapalio ih u dvorištu mog rođaka Miška Đuraškovića, a zatim zapalio moju kuću. Miško je bio očevidac ubojstva i tko je to uradio on će reći. Kada su vojnici krenuli iz sela, sačekali su ih moji susjedi, zaustavili auto, skinuli kape s lica i vidjeli su da je to naš susjed iz Tasovčića – Edin Sakoč", prisjetila se svjedokinja.

Tužitelj Stanko Blagić je pročitao i izjavu iz 2005. godine u kojoj je T.Č. rekla da je prepoznala jednu od osoba koje su je u srpnju 1992. odvele iz kuće.

Sakoč je optužen da je 9. srpnja 1992. godine sa osobom zvanom Boban došao u kuću obitelji Đurašković u mjestu Počitelj (općina Čapljina), nakon čega su odveli T.Č. Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući T.Č., a potom ju je silovao. Prema drugoj točki optužnice, Sakoč je 10. srpnja, oko tri sata iza ponoći, s Bobanom ponovno došao do kuće Đuraškovića, gdje je Boban ubio dvije osobe.

Na ovom ročištu je pročitana izjava Mirsada Muminovića, pripadnika HOS-a, koji je u ratu bio smješten u 'staroj pošti' u Čapljini. Jedne noći je pred poštu, kako je kazao, došlo vozilo Fiat bijele boje, a u ured je ušao Edin Sakoč i doveo T.Č.

"Primijetio sam da je bila raščupana i vidio sam oko vrata brazde. Imala je šarenu haljinu koja je bila pocijepana i prljava. Rečeno mi je da je odvedem u Dretelj. Ostavio sam je na kapiji. Bilo mi je žao jer sam poznavao njenu obitelj, ali sam morao to učiniti", rekao je Muminović u iskazu koji je pročitan jer je i on u međuvremenu preminuo. Suđenje se nastavlja 4. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close