Zatvor

Zločini u Ljubuškom: Zatvorenici premlaćivani i izgladnjivani

Vijesti / Flash | 02. 02. 2017. u 21:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH pročitalo je iskaze dva u međuvremenu preminula svjedoka, koji su govorili o maltretiranju i izgladnjivanju tijekom zatočeništva u Ljubuškom, navodi BIRN.

Zijad Demirović je u iskazu datom 1996. godine naveo da je 10. svibnja 1993. zajedno s drugim civilima uhićen i nakon zatvaranja u policiji u Mostaru i na Heliodromu u kolovozu je prebačen u logor u Ljubuškom.

"Bio sam podvrgnut psihičkom maltretiranju, a mučen sam i izgladnjivanjem", rekao je svjedok. Demirović je istaknuo da je jedne prilike bio pretučen i da su u tome sudjelovali 'Nedo Matić, izvjesni Vice i Stojan'.

Za zločine počinjene u Ljubuškom, Tužiteljstvo BiH tereti Ivana Kraljevića, Matu Jelčića, Slavka Skendera, Stojana Odaka, Vicu Bebeka, Vinka Radišića i Dragana Miloša.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od rujna 1993. do ožujka 1994. godine bili upravnici Vojno-istražnog zatvora (VIZ), koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuvjetnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane, te ih odvodili na prinudne radove. Obrana Kraljevića je kazala da bi svjedoka Demirovića da je živ pitala za logore u kojim su boravili Hrvati na tom području, te da objasni političku situaciju u to vrijeme.

Obrana Odaka je konstatirala da se ne radi o zapisniku o saslušanju svjedoka u istrazi već o 'zapisniku o obavještenjima'. "Ovo nije svjedok, nego građanin koji je policiji dao neka obavještenja", rekao je odvjetnik Dražen Zubak, piše BIRN.

On je dodao da izjava ne sadrži uobičajena upozorenja, te da se ne vidi da je istraga otvorena ni protiv koga. On je naveo i da bi ga pitao kada su ga pretukle ove tri osobe u Ljubuškom. Obrana Bebeka je rekla da će dokazati da u tom periodu optuženi nije bio stražar u Ljubuškom.

Na ovom ročištu pročitan je iskaz i Seada Delalića dat 2015. godine Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Delalić je kazao da je uhićen 21. srpnja 1993. u Livnu i nakon petomjesečnog boravka u policiji, prebačen u vojno-istražni zatvor u Ljubuškom.

"Zatvorenici hrvatske nacionalnosti su bili slobodni pa su nas maltetirali", rekao je Delalić, dodavši da su ih maltretirali i stražari. Svjedok je naveo da su vođeni na premlaćivanje. Kako je naveo, zlostavljanje Nermina Mastalića 'događalo se redovno u Medinoj smjeni'.

"Mastalić se vraćao premlaćen i uneređen", kazao je Delalić. On je naveo da su se maltretiranja od strane zatvorenika hrvatske nacionalnosti događala uz odobrenje Vojne policije. On je kazao i da je vidio kada su hrvatski civili preskočili ogradu i pretukli dvojicu logoraša.

Obrana Odaka je rekla da bi ovog svjedoka pitala poznaje li optuženog i je li Odak sudjelovao u zlostavljanju Mastalića. Obrana Bebeka bi svjedoka upitala je li vidio da su stražari oni nekog premlatili ili je to samo čuo. Suđenje će se nastaviti 16. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close