Saslušanje

Zločini oko Ljubuškog: Sakoč slušao Bobana

Vijesti / Flash | 03. 02. 2017. u 13:28 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sakoč je kazao da je Bobana upoznao kada je u svibnju 1992. išao u mjesto Bijača (općina Ljubuški) na obuku, gdje su bili specijalci iz Hrvatske.

"Bobanovo ime nisam znao. Svi specijalci su imali nadimke. S njima se nikada nisam družio. Nakon obuke viđao sam Bobana i ostale specijalce po kafićima u Čapljini. Gledao sam svojim očima kako se drogiraju i igraju 'ruski rulet'", rekao je Sakoč.

On se prisjetio kako je u lipnju ili srpnju 1992. sjedio u jednom ugostiteljskom objektu u Počitelju, gdje je došao i Boban. Kako je naveo, Boban mu je prišao i rekao da ga mora voziti u zaseok Slanodol.

Tada mu je Boban kazao da ima 'četničkih agresora i da je dobio nalog od neke organizacije nalog za uhićenje'. "Bio sam u šarenoj uniformi i imao sam pištolj. Boban je imao pušku, pištolj i uniformu. Kad smo gore došli, prepoznao sam Miška Đuraškovića. Bobanu sam rekao da je to hrvatska kuća. Nisam znao tko su Srbi koji su bili u Miškovoj kući", kazao je Sakoč.

On je dodao da su izašli iz auta i da se Boban obratio Đuraškoviću sa riječima: 'Kakve ti četnike skrivaš', te mu opsovao majku. Optuženi je naveo da je u kući vidio dvije starije žene i T.Č., koju je Boban crvenom krpom udarao po glavi, a ona je plakala.

Nakon toga je Boban naredio da T.Č. ide s njim na ispitivanje. Odveli su je u prvo u Počitelj, u kuću u kojoj je Boban živio. Sakoč je naveo da je Boban ispitivao oštećenu s kim je surađivala prije rata i o izvještajima o naoružanju, te je maltretirao. Pojasnio je da on nije Bobana mogao spriječiti, jer je držao pištolj.

Optuženi je kazao da su je nakon 20 minuta odveli u logor Dretelj, gdje je stražar kazao da je moraju odvesti u zgradu stare pošte u Čapljini. Osoba pod imenom Mirsad Muminović je izašla i njoj je Boban predao T.Č.

"Mirsad je rekao da dovede još dvije žene od Đuraškovića. Odveli su je u podrum. Njoj su sve vrijeme bile vezane ruke. S njom nisam ni jednom nasamo bio. Nisam je silovao", izjavio je optuženi.

On je kazao da mu je Boban prislonio pištolj i rekao da se vrate nazad kod Đuraškovića. Kada su stigli gore, kako je naveo, dvije starije žene su stajale na hodniku i Boban je pucao u njih. Sakoč je tada ušao u sobu sa kćerkom od Đuraškovića kako bi je smirio i tu su se zadržali oko 40 minuta, piše BIRN.

"Nakon toga dolazi Boban i istjeruje nas vani. Izlazimo do kapije. Ne znam gdje su ostali bili dok smo mi bili u sobi. Tada nisam znao šta je bilo sa tijelima i tko ih je izveo. Boban je otišao po gorivo i zapalio žene. Počeo je urlati, pjevati ustaške pjesme. U Americi sam saznao tko je iznio tijela žena i da je Miško donio gorivo", prisjetio se on.

Optuženi je izjavio da nije znao da će Boban ubiti žene. Kazao je da je morao Bobana odvesti jer se bojao za svoj i život svoje obitelji. Sakočevim svjedočenjem Obrana je završila dokazni postupak, a u nastavku suđenja, 10. veljače, Tužiteljstvo BiH će saslušati dodatnog svjedoka.

Kopirati
Drag cursor here to close