Zločini na području Mostara: Protjerivanje i ubojstva stanovništva
Suđenje Savinoviću
OBJAVA: Utorak, 6. rujna 2016. 17:22
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: S.S.
Zločini na području Mostara: Protjerivanje i ubojstva stanovništva
0

Svjedokinja je, odgovarajući na pitanje optuženog, kazala da Sašu Savinovića poznaje kao dječaka od šest, sedam godina i da ga više nije vidjela.

Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedokinja Tužiteljstva BiH kazala je da je sa balkona gledala kada su 1993. godine osobe u uniformama odveli Nadu Frenjo i članove obitelji Kajtaz.

Zaštićena svjedokinja S-4 kazala je da ju je jednu večer pozvala susjeda nakon što je 'čula neku gužvu'. "Ja sam utrčala kod nje. S balkona čujemo galamu. Ja sam predložila da legnemo na balkon, kroz saksije cvijeća smo to gledali", prisjetila se svjedokinja.

Ona je kazala da je čula i vidjela Nadu Frenjo, kao i Hatidžu, Elvedinu i Džejlu Kajtaz. Također je vidjela četiri osobe u uniformama. Prema riječima S-4, Elvedina je govorila majci da požuri, a ona je rekla da ne može brže jer nosi dijete.

Svjedokinja je kazala da je čula kada je netko kazao: 'Požuri Saša, gotovo je', i da su nakon toga ušli u kombi. "Je li to bio Saša Savinović ili neki drugi Saša, ja ne znam. Nisam vidjela", kazala je svjedokinja S-4.

Sutradan, kako je dodala, zvala je jedna žena i kazala: "Sve su ih pobili. I Nadu i Tidžu i malu, eno smrtovnica na vratima". Saša Savinović je optužen da je od svibnja 1993. do kraja te godine, kao pripadnik Antiterorističke grupe 'Kažnjenička bojna – Benko Penavić' Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovao u ubojstvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

S-4 je ispričala kako joj je svjedokinja S-1 pričala da se zadesila kad su upali u Tidžin stan i da su kazali da su došli po Nadu. S-1 joj je govorila da je Tidža govorila da je puste i pitala ih gdje je vode. S-4 je od S-1 čula da su nju pustili.

Svjedokinja je, odgovarajući na pitanje optuženog, kazala da Sašu Savinovića poznaje kao dječaka od šest, sedam godina i da ga više nije vidjela. Svjedokinja Sanja Kajan kazala je da je 1993. godine živjela na zapadnoj strani Mostara koja je bila pod kontrolom HVO-a.

Ona je potvrdila da su joj Nada Frenjo, te Hatidža i Elvedina Kajtaz bile susjede i da su stanovale u istoj zgradi dok ih nisu odveli. Nastavak suđenja zakazan je 27. rujan, naveo je BIRN.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.