Saslušanje vještaka

Završen dokazni postupak na suđenju za zločine u Čapljini

Vijesti / Flash | 19. 04. 2017. u 22:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saslušanjem vještaka Državnog tužiteljstva, te ulaganjem materijalnih dokaza Obrane Kreše Raiča, završen je dokazni postupak na suđenju za zločine počinjene u Čapljini. Završne riječi Tužiteljstvo će iznijeti 10. svibnja.

Specijalista sudske medicine Željko Karan je rekao da je nalaz i mišljenje uradio na osnovu dostavljenog zapisnika i fotodokumentacije za posmrtne ostatke Edina i Nermana Veledara. On je istaknuo da se kod Edina Veledara radi o prostrijelnoj ozljedi glave i da je uzrok smrti razorenje moždanog tkiva, ali da udaljenost pucanja nije moguće odrediti.

U slučaju Nermana Veledara, vještak je kazao da se prema 'oskudnoj' dokumentaciji radi o prostrijelnoj ozljedi u slabinskom dijelu i da se 's velikim stupnjem sigurnosti može apostrofirati unutarnje i vanjsko krvarenje' kao uzrok smrti. Udaljenost i pravac pucanja, kako je kazao, ne mogu biti elaborirani.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko kao zapovjednik Policijske postaje u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik zapovjednika, Krešo Raič kao zapovjednik voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u postaji u Čapljini, prenosi BIRN.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci HVO-a 19. srpnja 1993. sudjelovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tijekom koje su ubijena tri bošnjačka civila. Optuženi su i za nečovječno postupanje i protuzakonito zatvaranje.

Vještak je govorio i o okolnostima tjelesnih ozljeda Alaudina Veledara. Kazao je da je na uvid imao medicinsku dokumentaciju koja datira iz 2005. i narednih godina poslje, kao i Veledarovu izjavu. Zaključio je da se radi o ozljedi trbuha nastaloj ispaljenim projektilom, te ozljedi šake.

Prema vještaku, prva ozljeda je teška i opasna po život u momentu nanošenja, a mehanizam nanošenja prijeloma rebara 'može biti dvojak'. On je istaknuo i da je Veledar u momentu ozljeđivanja trpio bolove ekstremnog intenziteta i strah.

Karan je rekao i da Veledar za posljedicu ima poremećaj funkcije crijeva i šake. Obrane Zovke i Krndelja su prigovorile na nalaze vještaka, naglasivši da će se o tome detaljno izjasniti u završnoj riječi. Obrana Raiča je uložila četiri materijalna dokaza, među kojima je 'naputak za slanje izvješća' uprave Vojne policije iz travnja 1993., a kojim se želi dokazati da su se izvješća mogla podnositi usmeno.

Kopirati
Drag cursor here to close