Završne riječi 28. 08.

Završen dokazni postupak na suđenju Mikuliću optuženom za zločine u Dretelju

Vijesti / Flash | 29. 06. 2012. u 06:33 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Sudsko vijeće Suda BiH saslušalo dvojicu svjedoka koji su ranije svjedočili u korist optužbe, završen je dokazni postupak na suđenju Draženu Mikuliću, optuženom za zločine u logoru Dretelj (općina Čapljina).

Iznošenje završnih riječi optužbe i obrane zakazano je za 23. kolovoz.

Sudsko vijeće je ponovo pozvalo svjedoke Mirheta Đuherića i Almira Dedića kako bi im postavilo nekoliko dodatnih pitanja. Oba svjedoka su ranije izjavila da je optuženi Mikulić tukao zarobljenika Envera Grebovića.

Đuherić, koji je prvobitno svjedočio 7. prosinca 2011. godine, u nastavku suđenja je pojasnio da je “opsluživao cisternu” vodom, razvlačući crijevo do objekta u Dretelju koji su zvali “Samnica”, a gdje je bilo više zarobljenika.

“Ja nisam ulazio u ‘Samnicu’, ali se vidjela voda unutra, zarobljenici su pljuskali kad hodaju. Zatvorenici su se polijevali, sapirali - to im je bila prilika da se operu”, kazao je Đuherić, dodavši da nikad nije vidio niti čuo da je optuženi Mikulić upravljao cisternom.

On je precizirao da je objekat “Samnica” bio ispod brda u zemlji i da mu se nije moglo prići cisternom.

Tužiteljstvo BiH tereti Mikulića da je od početka srpnja do kraja kolovoza 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nečovječno postupao prema civilima zatvorenim u Dretelju.

Mikulić je, kako se navodi u optužnici, u više navrata sudjelovao u mučenjima zarobljenika na okrutan, svirep i ponižavajući način, nanoseći im tako teške tjelesne i duševne povrede, koje su rezultirale i smrću.

Svjedok Almir Dedić, koji je kao svjedok Tužilaštva svjedočio 8. novembra 2011. godine, precizirao je s kojim je osobama bio zatvoren u hangaru.

Na ovom suđenju, tužiteljica Remzija Smailagić dostavila je preciziranu optužnicu, ne navodeći o kakvim se izmjenama radi.

S obzirom da su na staroj optužnici napravljene prepravke, Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća, naložio je tužiteljici da sačini novu optužnicu jer je nejasno “šta se dodaje, a šta izbacuje”, prenosi BIRN -Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close