Štela

Zatvor profesorima zbog upošljavanja u školu

Vijesti / Crna Kronika | 31. 05. 2017. u 11:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud Kalesija je po optužnici tužiteljstva Tuzlanske županije donio osuđujuću prvostupanjsku presudu za profesore u J.U. Mješovita srednja škola Kalesija Emira Halilovića (42), Nijaza Alića (52) i Rizu Hasanovića (53) i izrekao im uvjetne presude od šest mjeseci zatvora s rokom provjere od dvije godine.

Također, prvostupanjskom presudom im je izrečena i sigurnosna mjera zabrane rada u povjerenstvima za bodovanje nastavnika i stručnih suradnika za prijem u radni odnos u ustanovama na području FBiH u razdoblju od tri godine.

Podsjećamo, optužnicom se spomenuti profesori terete da su kao suučesnici počinili kazneno djelo 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja', a vezano za prijem zaposlenika u Mješovitu srednju školu Kalesija.

U optužnici je navedeno da su u kolovozu 2013. godine, svjesni da iskorištavaju svoj službeni položaj i da određenim osobama pribavljaju korist i teže krše prava drugih osoba, kao članovi povjerenstva za bodovanje nastavnika i stručnih suradnika za prijem u radni odnos, prilikom pregleda prijava i dokumentacije dostavljenih u zatvorenim omotnicama, iz dokumentacije sedam kandidata izvadili određene obrasce ili dokumente te ih prepravljali i tako prijave tih osoba učinili nepotpunim i omogućili jednoj osobi da bude najbolje rangirani kandidat i pribavili joj korist u vidu zasnivanja radnog odnosa u školi.

Po osnovu istog natječaja, za drugo radno mjesto u školi, su također prijave pet kandidata na sličan način učinili nepotpunim, onemogućili im da ravnopravno sudjeluju u natječaju i jednoj osobi pribavili korist da bude najbolje rangirani kandidat i zasnuje radni odnos u školi, priopćeno je iz tužiteljstva Tuzlanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close