Dnevni red

Zastupnički dom odbio rezoluciju o braniteljima

Vijesti / Flash | 25. 04. 2017. u 14:05 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Federalnog parlamenta nije dao većinsku podršku zahtjevu za uvrštavanje rezolucije branitelja u dnevni red sjednice tog doma.

Na prijedlog rukovodstva Doma, usvojen je zaključak kojim se od Vlade Federacije BiH traži da intenzivira rad na predlaganju zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite, koji su kao obaveze definirani i ovogodišnjim programom rada Vlade.

Tijekom rasprave o dnevnom redu, neslaganje s uvrštavanjem boračke rezolucije deklarativno su izrazili poslanički klubovi Stranke demokratske akcije i HDZ-HNS-a.

Iz SDA je kao razlog između ostalog navedeno da rezolucija mora proći odgovarajuću proceduru, odnosno da federalna ministarstva za pitanja boraca, za rad i socijalnu politiku, kao i Ministarstvo financija, treba prethodno da daju mišljenje budući da bi ispunjenje jednog od zahtjeva iz tog dokumenta stvorilo nove godišnje financijske obaveze Federaciji od 250 milijuna KM, možda i više.

Iz Kluba HDZ-HNS je kao razlog navedeno da odgovarajuća stranačka tijela i odbori trenutno nisu upoznati o sadržaju rezolucije.

Njeno uvrštavanje u današnji dnevni red tražili su, pak, poslanici Boro Krišto (HDZ1990), Zukan Helez (Socijaldemokratska partija BiH) i Jasmin Kadić (Demokratska fronta), kao i poslanički klub Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović.

To traži i nekoliko desetaka branitelja koji su se prijepodne okupili ispred zgrade Parlamenta tvrdeći da će, u suprotnom, poduzeti šire blokade u Federaciji BiH.

Članovi jedne od asocijacija kojima pripada ova kategorija boraca već su tijekom dana blokirali neke granične prijelaze.

Protestnici su još ispred Parlamenta i tvrde da će ustrajati u zahtjevima.

Ovi borci, članovi asocijacija među kojima je i udruženje „Zaboravljeni branitelji“, protestirali su s istim zahtjevom ispred sjedišta Federalnog parlamenta i 11. aprila, kada je održavana prethodna sjednica Predstavničkog doma.

Kako je tada novinarima izjavio predsjednik Udruženja „Zaboravljeni branitelji“ Drago Grbavac, osnovni zahtjev iz predložene rezolucije je da borci koji su tijekom proteklog rata u BiH bili u obrambenim jedinicama, dobiju po šest KM za svaki mjesec učešća u ratu na prvim borbenim linijama.

Jedan od zahtjeva je i sačinjavanje novog registra branitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close