Sat mjesečno

Zastupnici u Širokom Brijegu prošle godine radili samo 12 sati!

Vijesti / Flash | 17. 02. 2017. u 13:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Županije Zapadnohercegovačke je zadržala poziciju vlade s uvjerljivo najnižom produktivnošću od svih županijskih vlada, navode Centri civilnih inicijativa te navodi kako je u 2016. godini razmotrila svega 258 mjera, dok se obujam razmotrenih mjera drugih županijskih vlada kreće od 507 do čak 1791.

Vlada ŽZH je, naime, u 2016. g, održala svega 31 sjednicu, što je manje od iti jedne druge županijske vlade. Pri tomu, s tek osam mjera po sjednici, u prosjeku, Vlada ŽZH je jedina čija je učinkovitost ispod dvoznamenkastog broja. Usporedbe radi, Vlada SBŽ, sa svega pet održanih sjednica više od Vlade ŽZH, radeći tempom od 42 i pol razmotrene mjera po sjednici, razmotrila je preko 1500 mjera u promatranom razdoblju, odnosno 6 puta više od Vlade ŽZH.

CCI u izvještaju o rado ove vlade navodi kako u strukturi mjera razmotrenih na vladi ŽZH, tijekom 2016. godine, dominiraju mjere dnevno-operativnog karaktera. S druge strane, zakoni predstavljaju tek 6,6% od ukupnog broja razmatranih mjera. Sa 13 utvrđenih zakona, Vlada ŽZH je, u 2016. godini, nastavila kontinuirani pad, koji traje od 2013. i postigla svoj najlošiji rezultat u posljednjih 6 godina.

Nije utvrđena niti jedna strategija - i to ne samo u promatranom razdoblju, nego od početka aktualnog mandata. Vlada ŽZH, naime, jedina je županijska vlada koja je u drugu polovicu svog mandata ušla bez iti jedne utvrđene strategije.

Loša usredotočenost rada vidljiv je i iz činjenice da se vlada, u 2016. godini, dva i pol puta više nego zakonima, bavila kadrovskom politikom. Naime, 82% donesenih rješenja se odnosi na odluke o razrješenjima i imenovanjima.

U izvještaju se navodi kako programi rada, ni vlade, ni skupštinežzh, ponovno nisu usvojeni na vrijeme te da pored poslovnika, vlada ŽZH kontinuirano krši i zakon o proračunima Federacije BiH jer sedmu godinu za redom Proračun Županije se usvaja po žurnom postupku i bez organiziranja javne rasprave.

S druge strane, Skupština ŽZH, u 2016. godini, je u radu na sjednicama provela tek 12 sati – i to računajući i stanke. U prosjeku, zastupnici su, dakle, na sjednicama, proveli tek 1 sat mjesečno.

Iako je u promatranom razdoblju održano svega 10 sjednica Skupštine, na samo 2 su nazočili svi zastupnici. Za 12 mjeseci postavljeno je ukupno svega 18 zastupničkih pitanja i pokrenute 2 inicijative. 15 zastupnika nije postavilo/pokrenulo niti jedno pitanje/inicijativu u 2016. godini, 11 zastupnika nije se, u 2016. javilo za raspravu niti po jednoj točki dnevnog reda. U promatranom razdoblju, niti jedan zastupnik Skupštine ŽZH nije Skupštini podnio niti jedan prijedlog nekog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close