trinaest žigosanih

Zastupnici pisali veleposlanicima zemalja svjedoka Daytona

Vijesti / Flash | 02. 08. 2016. u 10:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakazani nelegalni referendum u bh. entitetu Republika Srpska izravni je pokušaj rušenja daytonskog ustavnog poretka i stavljanja van snage člana 1. Ustava Bosne i Hercegovine kojim je precizno definirano pitanje kontinuiteta u državi Bosni i Hercegovini, upozorilo je trinaest zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u javnom obraćanju visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i veleposlanicima zemalja "svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma (SAD, EU, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuska, Njemačka i Rusija).

U obraćanju koje su potpisali: Denis Bećirović, Mirsad Mesić, Šemsudin Mehmedović, Željko Komšić, Mensura Beganović, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić, Damir Bećirović, Jasmin Emrić, Zaim Backović, Diana Zelenika i Hanka Vajzović oni upozoravaju da bosanskohercegovački entitet RS, u skladu s tekstom Memoranduma SANU-a II, pokušava antidaytonskim, antiustavnim i nelegalnim referendumom, zakazanim za 25. rujna 2016., dobiti ono što velikosrpska politika nije dobila u ratu i u tekstu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Stalno negiranje i osporavanje uloge visokog predstavnika, najnoviji pokušaj teškog degradiranja i razvlašćivanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i njegovih konačnih i obavezujućih odluka, zlonamjerna i pravno neosnovana revizija ustavne odredbe o kontinuitetu države Bosne i Hercegovine i pokušaj nelegalnog uspostavljanja pravno nepostojećeg kontinuiteta bh. entiteta RS predstavljaju izravno i flagrantno razaranje suštinskih dijelova Daytonskog mirovnog sporazuma bez kojeg ovaj sporazum gubi svaki smisao, upozoravaju državni zastupnici.

Imajući u vidu da legalni predstavnici međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, punopravne članice Ujedinjenih naroda od 22.5.1992., ne bi nikada potpisali navedeni sporazum u kojem nisu sadržani suštinski elementi koji su danas na brutalnim udaru organa bh. entiteta RS, oni javno pozivaju veleposlanike zemalja svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma da se hitno uključite u konkretno sprečavanje daljnje nesagledive eskalacije novonastale krize prouzrokovane unilateralnim, neodgovornim i opasnim postupcima organa bh. entiteta RS.

Nepostojeće tvorevine

Zastupnici u svome obraćanju podsjećaju da u Ustavu BiH jasno piše da:

"Republika Bosna i Hercegovina, čije je službeno ime od sada Bosna i Hercegovina, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, s unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i s postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sustava Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama".

Također naglašavaju da je kontinuitet države Bosne i Hercegovine reguliran i u prijelaznim odredbama.

''Dužnosnici bh. entiteta RS, napokon, moraju shvatiti elementarnu ustavnu i pravnu činjenicu da je ovaj entitet administrativno-teritorijalna jedinica unutar suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine koji kao takav egzistira tek od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Svaki pokušaj uspostavljanja kontinuiteta bh. entiteta RS s neustavnim, nelegalnim, nepriznatim i samoproglašenim tvorevinama predstavlja pravno neosnovano, opasno i flagrantno kršenje izričito propisanih odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, navodi se u obraćanju.

Zastupnici PSBiH upozoravaju da pojedini dužnosnici bh. entiteta RS inzistiraju na obilježavanju 9. siječnja jer je to za njih ključni datum koji im ostavlja nadu da mogu realizirati velikosrpski projekt u sljedećim godinama te podsjećaju da su tog dana 1992. godine oni proglasili nelegalnu i samoproglašenu tzv. ''Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu" i nakon toga u ustavnom tekstu ove pravno nepostojeće tvorevine zacrtali da je ona sastavni dio velikosrpske države, odnosno tzv. krnje Jugoslavije koju su u to vrijeme činili Srbija i Crna Gora.

''Zato je za njih važno dokazivanje kontinuiteta postojanja od 9. siječnja 1992. godine na čemu već više od 24 godine uporno inzistiraju. Po toj neosnovanoj i nimalo bezazlenoj konstrukciji, bh. entitet RS je nastao prije države Bosne i Hercegovine. Odnosno, po tom pravno, povijesno i činjenično neosnovanom tumačenju, Bosna i Hercegovina je nastala tek u Daytonu 1995. godine spajanjem „dvije države“, Republike Srpske i Federacije BiH. To je skandalozni, očigledni i nezabilježeni pokušaj prevare i krivotvorenja Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine'', ističu u svome obraćanju zastupnici PSBiH.

Dayton bez uporišta

S toga, naglašavaju da, 9. siječanj nema nikakvo uporište u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu države Bosne i Hercegovine i obilježavanje tog datuma predstavlja provokaciju za državu i predstavnike međunarodne zajednice.

Deveti siječanj je uvredljiv i za modernu Europu i Ujedinjene narode jer predstavlja početak službene politike koja je osmislila sustavne masovne zločine, etničko čišćenje, logore, masovna ubojstva civila, masovne grobnice i genocid u Srebrenici. Ta politika je, između ostalog, osmišljena i u neustavnim dokumentima za formiranje tzv. srpske države na teritoriju Bosne i Hercegovine upravo 9. siječnja. Do sada je projektantima i izvođačima ove politike, u Haškom tribunalu i sudovima u Bosni i Hercegovini i Europi, izrečeno više od tisuću godina zatvorske kazne. Samo za genocid i druge zločine u Srebrenici do sada su osuđene desetine nalogodavaca i počinitelja na više od 550 godina zatvora, podsjećaju zastupnici PSBiH.

Oni upozoravaju veleposlanike zemalja svjedoka Daytonskog sporazuma da će, ukoliko se bh. entitetu RS i samo jednom od tri ustavno ravnopravna naroda u tom bosanskohercegovačkom entitetu dozvole da provede antidejtonski i antiustavni referendum i oni snositi veliki dio odgovornosti za urušavanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Također smatraju da je vrijeme i da predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, regiji, Europi i Ujedinjenim narodima iskreno odgovore na neka od ključnih pitanja, među kojima je na pitanje do kada će se tolerirati politika Milorada Dodika i njegovih sljedbenika koji ciljano pokušavaju razarati državu Bosnu i Hercegovinu, korak po korak, mjesecima i godinama i da li je moguće da najveće svjetske sile koje su ujedno i zemlje svjedoci Daytonskog mirovnog sporazuma ne mogu zaustaviti opasnu destruktivnu politiku koja godinama dolazi iz manjeg bh. entiteta, je li ponovo na sceni repriza podilaženja i popuštanja onim snagama koje negiraju sudski utvrđen i planetarno priznati genocid u Srebrenici i koje javno žele da pred cijelim čovječanstvom uspostave puni kontinuitet s genocidnom politikom Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i je li u Bosni i Hercegovini ponovo destruktivna politika, neustavnost i nezakonitost preuzimaju primat nad pravom i načelima ustavnosti i zakonitosti?, prenosi Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH obraćanje zastupnika veleposlanicima zemalja svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close