Med i mlijeko

Zastupnici nisu izglasali nepovjerenje Vladi, Novalić prezentirao rezultate rada

Vijesti / Flash | 26. 07. 2017. u 16:50 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas na zasjedanju nisu usvojili Prijedlog grupe zastupnika za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH.

Po okončanju rasprave federalni premijer Fadil Novalić zastupnicima je prezentirao dosadašnje rezultate Reformske agende i najavio prioritetne aktivnosti.

Konstatirano je da je postotak izvršenja svih mjera i aktivnosti 64 posto to jest "22 aktivnosti su realizirane, a 17 se kontinuirano provodi".

Iz oblasti javnih financija uveden je Moratorij na zapošljavanje i na povećanje plaća u javnom sektoru na razini FBiH.

"Proračunom je predviđeno 7.210, a stanje na dan 30. lipnja je 6.706 zaposlenih. Također, imamo Registar parafiskalnih nameta, Zakon o porezu na dobit, Zakon o unutrašnjem platnom prometu, te Novi zakon o bankama u skladu s direktivama Basel I, II i III", kaže Novalić.

Među realiziranim ključnim mjerama u prethodnom razdoblju su izmjene i dopune zakona o doprinosima (preferencijalni tretman), jačanje nadzora nad bankama, oživljavanje i unapređenje namjenske industrije, set zakona i uredbi iz financijske sfere kojim se suzbija siva ekonomija, kao i rješavanje statusa poduzeća s poteškoćama (Dita, Aida, Revom, TTU, Livnica Tuzla, UNIS Tools, Željezara Zenica, BH Airlines, Hidrogradnja, Borac Travnik, Konjuh, Agrokomerc).

"Iz oblasti tržišta rada usvojeni su Zakon o radu, Uredba i financiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja mladih ljudi, donijeti su novi opći i granski kolektivni ugovori, te subvencije za poljoprivrednike uvjetovane registriranjem poljoprivrednih gazdinstava uz plaćanje preferencijalne stope doprinosa", istaknuo je Novalić.

U socijalnom pogledu naglašava da je omogućena financijska stabilizacija Zavoda MIO odnosno redovna isplata mirovna, Sporazum s boračko-braniteljskom populacijom i subvencioniranje plaćanja električne energije za socijalno ugrožene kategorije.

U radu Vlade Federacije BiH, konstatirao je Novalić, bit će prioritetne reformskih mjere usmjerene na porast broja zaposlenih, što namjerava osigurati usvajanjem zakona o doprinosima, porezu na dohodak i osnovama zdravstvenog osiguranja.

Osim toga bit će ključne investicijske mjere usmjerene na ubrzan rast ekonomije, a koje podrazumijevaju dvije termoelektrane u Tuzli i Banovićima, Autoput 5-C i magistralne ceste (putarine kroz izmjenu Zakona o akcizama), te brze i regionalne ceste (Ruski dug, profiti državnih firmi, zadržavanje transfera od putarina).

"U Federaciji BiH imamo 33.527 novozaposlenih i 36.375 manje nezaposlenih. Rast BDP je 1.608.000.000 KM (1 milijarda 680 milijuna). Došlo je do porasta direktnih poreza i doprinosa u FBiH - 334.349.677 KM (334 milijuna), a porast indirektnih poreza usmjerenih ka Federaciji BiH je 275.768.630 KM (275 milijuna)", rekao je Novalić.

Naveo je i da je zabilježen porast izvoza za 383.000.000 KM (383 milijuna). Ukupna dobit firmi je, kako kaže, skočila sa 739.956.776 KM (739 milijuna) 2014. godine na 1.584.160.095 KM (1 milijardu 584 milijuna) u 2016. godini, a broj registriranih gospodarskih subjekata je porastao za 3.608.

"Došlo je do porasta zaposlenosti u Tešnju, Mostaru, Gračanici, Ilidži, Novom Gradu (Sarajevo), Travniku, Zenici, Visokom, Gradačcu i Živinicama. Pozitivno je i što je u obrtima porastao broj zaposlenih za 9.176", zaključio je Novalić prezentirajući rezultate provedbe Reformske agende.

Nakon toga predsjedavajući Edin Mušić okončao je dvodnevno zasjedanje te poručio da će ovaj dom u rujnu održati najmanje dvije sjednice.

Drugog dana zasjedanja usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva, dok nisu podržani Prijedlog zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost FBiH, izmjene Zakon o suzbijanju organiziranog kriminala u FBiH, izmjene i dopune Zakona o Javnom servisu RTV FBiH.

S dnevnog reda, na prijedlog premijera Federacije BiH Fadila Novalića, skinut je Prijedlog Odluke o prihvaćanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između EBRD-a i BiH za realizaciju projekta Vodovod Visoko.

Zastupnici opozicije također su mišljenja da se makroekonomski podaci npr. o BDP-u različito prikazuju od institucije do institucije o jednom te istom ekonomskom pokazatelju.

"O iznesenim kritikama o radu Vlade treba povesti računa u narednom razdoblju. Vlada je pokazala svoju kompetentnost", mišljenja je zastupnik Kluba SDA Asim Kamber.

Predsjednik tog stranačkog Kluba Ismet Osmanović izjavio je da Vlada FBiH ima povjerenja sve dok se ne dokaže suprotno odnosno dok se ne izglasa nepovjerenje Vladi.

"Bitno je što Klub HDZ BiH - HNS-a daje potporu Vladi, a predsjedavajućeg Zastupničkog doma Edina Mušića molim da doslovno primijeni poslovnik 139 - rekao je predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS Jozo Bagarić smatrajući da se može samo glasati o izglasavaju nepovjerenja Vladi FBiH, a nikako o nekim zaključcima nakon što je poslanik SDP-a Damir Mašić predložio zaključak da "Zastupnički dom PFBiH da podršku i povjerenje Vladi Federacije BiH".

"Navedeni zaključak ne može se staviti na dnevni red i glasati o tome. To je protuustavno", kazao je Osmanović.

Mašić je odgovorio da je "na dnevnom redu dvodnevne sjednice uvršten zaključak o provedbi presude Ustavnog suda, a imali ste i zaključke koje nisu bili u pisanoj formi i izjašnjavali se o tome".

"Sada mi kažete da forma nije uredu", kazao je Mašić smatrajući da nema razloga za polemiku zbog zaključka Kluba zastupnika SDP-a BiH, kojim se, kako kaže, testira stav Parlamenta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close