Okrugli stol

''Zar ima većeg zločina od Grabovice...?''

Vijesti / Flash | 23. 01. 2017. u 13:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Primjetno je kako se ne procesuiraju ratni zločini koji su počinjeni nad hrvatskim civilima u BiH te da se Domovinski rat zloupotrebljava za donošenje nekih budućih rješenja za BiH'', rekao je ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž na okruglom stolu 'Udruženi zločinački poduhvat, zapovijedna odgovornost u procesuiranju ratnih zločina', koji je danas održan u Mostaru.

Raguž kaže kako u BiH postoji neslaganje o karakteru posljednjeg rata i njegovim posljedicama.

''Uvidom u procesiranje u ratnih zločina od 2004. do 2015. godine vidljivo je kako postoji zlouporaba i od pravosudnih institucija BiH u selektivnom pristupu ratnih zločina u zemlji'', kazao je Raguž.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnoga sabora BiH Božo Ljubić ocijenio je kako je svrha okruglog stola rasvijetliti istinu o Domovinskom ratu u BiH.

''Svrha je s povijesnog, političkog, te pravnog stajališta dati odgovore na pitanja zašto je nekome ovdje u BiH cilj kriminalizacija Hrvatskog vijeća obrane, zatim Domovinskog rata i hrvatskog političkog projekta u BiH. Smatram da to nikome ne koristi, već ide na štetu međusobnog pomirenja i dogovaranja. Jedino što se nameće jeste kako je cilj eventualno utjecaj na modeliranje budućnosti BiH'', istaknuo je Ljubić.

Predsjednik Udruge Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić postavio je pitanje kako to da na području nekadašnje Herceg Bosne ima manje zločina nego na drugim područjima BiH?

''Zar ima većeg zločina od Grabovice... Pobiti ljude i nikom ništa, blokirati medijski, a na sudu izmanipulirati. To je apsurdno'', ustvrdio je Šoljić.

Zaključio je kako ''danas ispada da je Hrvatska jedina zločinačka država na ovim područjima''.

Okrugli stol organizirao je Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, u suradnji s Glavnim vijećem HNS-a, Zakladom i Uredom za pružanje pravne pomoći braniteljske populacije, Hrvatskim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata u BiH, te Odjelom za branitelje Domovinskog rata HVO HNS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close