Dobro došli!

Zapaljena kuća hrvatskog povratnika kod Banja Luke; od ''komšija'' požar nitko nije prijavio

Vijesti / Flash | 23. 01. 2014. u 09:53 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kuća hrvatskog Mirka Agatića povratnika u selu Kozara u okolici Banja Luke zapaljena je i potpuno izgorjela u požaru koji je po svemu sudeći namjerno podmetnut, prenijela je u četvrtak Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Selo Kozara u neposrednoj je blizini mjesta Bakinci gdje je privatno imanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojemu on često boravi. U Kozari su nekada živjeli isključivo Hrvati, a svi su protjerani 1995. godine dok su njihove kuće opljačkane i devastirane.

Do sada se tek nekoliko prognanika uključujući i Agatića odlučilo obnoviti svoje kuće. Potpuno spaljenu kuću Agatić je zatekao 21. siječnja o čemu je izvjestio policiju i biskupski ordinarijat u Banjoj Luci.

Policijskim je očevidom utvrđeno kako je kuća zapaljena između 14. i 17. siječnja, pri tom nisu pronađeni tragovi provale no konstatirano je kako je požar podmetnut nakon što je građevina polivena benzinom. Iako je Agatićeva kuća bila vidljiva i iz okolnih sela požar nitko nije prijavio.

Iz banjolučke su biskupije o svemu izvjestili Ministarstvo za izbjeglice Republike Srpske i Generalni konzulat Hrvatske u Banja Luci kako bi oni utjecali da policija provede temeljitu istragu.

KTA ističe kako je povratak u selo Kozara sve do nedavno bio nemoguć zbog brojnih opstrukcija od strane lokalnih vlasti pa su tek rijetki povratnici Hrvati samoinicijativno obnovili svoje kuće.

Tek nedavno su državno i entitetsko ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe izdvojili financijska sredstva za obnovu još nekoliko porušenih kuća a ovih dana napokon u selo stiže i energetska mreža i to nakon brojnih višegodišnjih apela povratnika i biskupa Franje Komarice da se u Kozaru dovede struja. 

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je danas da je požar na kući hrvatskog povratnika Mirka Agatića u selu Kozara kod Banja Luke podmetnut i istaknuo da će institucije Srpske učiniti sve da počinitelji budu pronađeni.

"Policija i protupožarni inspektori obavili su očevid i utvrdili da je požar na ovoj kući podmetnut", rekao je Vasić novinarima, nakon obilaska mjesta požara. On je osudio podmetanje požara i naveo da su u tijeku operativne provjere određenih saznanja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close