Nikako

Zanima li vas kako rade parlamentarci?

Vijesti / Flash | 03. 02. 2017. u 11:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni parlament u 2016. godini usvojio je tek 16 od 144 planirana zakona, navodi se u izvješću Centra civilnih inicijativa u kojem stoji kako je 2016. godina u Federaciji BiH obilježena je gotovo konstantnim problemima u odnosima unutar vladajuće koalicije, koji su kulminirali višemjesečnom blokadom u radu Parlamenta.

Blokade

''Vlast pokazuje nedovoljan kapacitet da kreira funkcionalan sustav, osigura političku stabilnost, kao osnovu svakog ekonomskog napretka i da se počne baviti rješavanjem ozbiljnih problema građana. Umjesto toga, na djelu su i dalje sukobi uskostranačkih i osobnih interesa, odsustvo socijalne osjetljivosti i korištenje blokada rada institucija kao metoda političke borbe'', navodi CCI i dodaje kako je parlament FBiH u 2016. ozbiljno počeo raditi tek dva mjeseca pred kraj godine.

Zastupnički dom, navodi CCI, je u ta dva mjeseca održao više sjednica nego u kompletnom dotadašnjem dijelu godine i na njima razmotrio gotovo isti broj mjera i usvojio gotovo isti broj zakona kao u prethodnom desetomjesečnom razdoblju. Dom naroda nije imao baš tako dominantan skor, ali jeste samo u zadnjem mjesecu godine razmotrio više mjera i usvojio više zakona, nego i u jednom od tri prva kvartala godine.

''Blokade u radu parlamenta i loši rezultati u većem dijelu godine, ukupne rezultate parlamenta FBiH u 2016. godini učinili su lošijim nego u bilo kojoj od godina prethodnog mandata'', navodi se u izvještaju i dodaje kako se to prije svega odnosi na Zastupnički dom, koji je u 2016. održao 20 zasjedanja, što je za 10 zasjedanja manje od prosjeka prethodnog mandata.

Popravila se vlada

Federalna vlada u protekloj godini utvrdila je 63 zakona, a prva polovina godine bila je najproduktivnija u posljednjih nekoliko mandata, iako je došlo do pada produktivnosti od oko 35 posto u drugoj polovini godine, ocjena je Centara civilnih inicijativa (CCI).

Konsultant za monitoring Denis Telić kazao je danas na press-konferenciji u Sarajevu da je u prosincu prošle godine Vlada popravila ono što je bilo loše u prethodnim mjesecima, ali je neobičnim nazvao veliki broj vanrednih zasjedanja i čestih telefonskih sjednica, kakvih je bilo 40 posto od 85 sjednica.

''Vlada je realizirala 2.713 mjera, što je najbolji rezultat uspoređujući s prethodnih šest godina, ali ona nije bila orijentirana na donošenje važnih mjera za građane, a tu mislimo na zakone i strategije'', pojasnio je Telić.

 

Trebalo bi im još dva mandata

Na tim sjednicama je u 2016. razmotreno 156 mjera i usvojeno 29 zakona, dok je prosjek prethodnog mandata bio 180 mjera i 40 zakona.

CCI navodi kako je broj zakona usvojenih u 2016. godini na razini parlamenta FBiH (dakle, zakona usvojenih u oba doma, u prijedlogu, u istom tekstu) je vrlo skroman. Za godinu dana usvojeno je tek 26 zakon, što je ispod razina nekih županijskih skupština. I duplo manje od broja usvojenih zakona u drugom entitetu. Ujedno, ovo je i najlošiji rezultat Parlamenta, u posljednjih 6 godina.

''Ozbiljnost problema najuočljivija je, možda, pri pogledu na program rada Zastupničkog doma. Od 144 zakona koliko je planirano tim programom rada, Parlament je, u 2016. godini, usvojio svega 16. Odnosno 11%. Što znači da Parlamentu za realiziranje godišnjeg(!) programa rada, ovim tempom, trebaju još dva četverogodišnja mandata'', navodi CCI i dodaje kako se brojni zakoni godinama ne donose, iako za njima postoji potreba.

Najozbiljniji problem

Osim zakona, Parlament Federacije BiH ima krajnje skromnu realizaciju strategija, stoji u izvješću te se dodaje kako su tek na samom kraju 2016. godine usvojene dvije strategije - Strategija prometa u Federaciji BiH i Strategija upravljanja dugom.

CCI navodi i kako su oba doma Parlamenta FBiH prekršila poslovničke odredbe koje se odnose na izradu programa rada i u vezi programa rada za 2017.

''Oba doma Parlamenta Federacije BiH ušla su u 2017. godinu bez usvojenog programa rada za ovu godinu. Time se nastavlja kontinuitet neprihvatljivog odnosa i prema vlastitoj poslovničkoj obvezi ali i prema svojim radnim obvezama u globalu'', navodi CCI i dodaje kako je proračun za 2017. donesen na vrijeme, prije početka godine na koju se odnosi ali da je donesen po hitnoj proceduri i bez javne rasprave

Parlamentarna procedura je, navodi CCI, do kraja 2016. potpuno okončana za tek trećinu zakona koje je vlada utvrdila u ovoj godini. Radi se o jednom od najozbiljnijih problema u radu Parlamenta FBiH, po kome je on specifičan među bh. zakonodavnim institucijama. Ionako nizak stupanj zakonodavnih aktivnosti Vlade, dodatno se drastično umanjuje neadekvatnom reakcijom i nedovoljnim radom Parlamenta.

Para je laka

Navodi se kako i pored izuzetno loših rezultata i višemjesečnog nezasjedanja, zastupnici i izaslanici Parlamenta FBiH redovno primaju plaću i uživaju u svim raspoloživim privilegijama.

''Na platnom popisu Parlamenta je čak 83 od 98 zastupnika Zastupničkog doma i 48 od 54 izaslanika Doma naroda. Pri tome, suprotno potrebi iskazivanja veće socijalne osjetljivosti, u 2016. godini su donesene nove odluke o povećanju izdvajanja iz proračuna za naknade zastupnicima – odluka o povećanju naknade za odvojeni život (na 800 KM mjesečno) i odluka o mjesečnoj naknadi za rad u zajedničkim radnim tijelima oba doma PFBiH'', navodi CCI i dodaje kako Parlament izbjegava ukinuti određene privilegije oko kojih praktično postoji društveni konsenzus o njihovoj neprihvatljivosti.

Podsjeća se kako je još od siječnja 2015. u proceduri zakon o izmjenama zakona o platama, čija je intencija ukidanje tzv. „bijelog kruha“, ali zakon – i pored činjenice da je i Vlada o njemu dala pozitivno mišljenje – još uvijek nije usvojen.

I u 2016. godini je nastavljen trend intervencija ustavnog suda u politički život u Federaciji, odnosno donošenja presuda kojima se derogiraju odluke izvršne i zakonodavne vlasti, zbog neodgovornog odnosa političara.

Kopirati
Drag cursor here to close