Sigurnost

Za sada nismo prioritet teroristima

Vijesti / Svijet | 02. 01. 2017. u 08:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europu čeka sumorna budućnost zbog terorizma, dok Balkan, za sada, nije prioritet džihadistima, osim ako ne dobiju instrukcije da počnu s napadima, rekao je u intervjuu Srni profesor na beogradskom Fakultetu za sigurnost Milan Mijalkovski podsjetivši kako su džihadisti u regionu davno označili "balkanski kalifat".

Oni su uputili par prijetnji, čime su praktično dali instrukcije svojim članovima koji su se vratili s ratišta na koji način trebaju izvoditi terorističke napade.

"Možda će netko od njih samostalno odlučiti da to čini, ali je vjerojatnije da čekaju instrukcije i tek tada će početi terorističke napade", precizira Mijalkovski.

Upozorava kako se prema nekim podacima, u BiH, odnosno, prije svega, u Federaciju BiH i na Kosovo, vratilo najmanje par stotina ratnika, a u Europu 1.700 od kada su počeli trpjeti poraz na Bliskom istoku.

"U Federaciji BiH povratnika registriraju, a onda se nagode s njim da ide u zatvor, recimo, tri godine. I što nakon toga? Je li to on preodgojen i je li se odrekao ideologije? Pa naravno da nije", ističe Mijalkovski.

Napominje kako se u BiH "samo udara po površini terorizma, ali se i dalje ništa ne čini da zaista bude sankcioniran".

Za sada, regija nije prioritetna meta džihadistima, tako da, bez obzira na to što imaju razvijen potencijal i infrastrukturu, nije realno očekivati da će ići na izvođenje terorističkih akata.

Mijalkovski napominje da je zamah ekstremističkog terorizma provjeren za vrijeme etničko-vjerskog rata u BiH 1992-1995. godine, kada se iz Afganistana, u režiji obavještajnih zapadnih službi i islamskih zemalja, al Qaida prebacila u BiH.

Ističe kako je Islamska država sada samo širi model onoga šta su radili islamisti u BiH od 1992. godine.

Podsjećajući kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović upozorila na islamizam u BiH, Mijalkovski ukazuje kako rukovodstvo bošnjačkih političara i Islamske vjerske zajednice u BiH očigledno nastoji to prešutjeti.

"A kada neko šuti - onda on podržava ono što se radi", ističe Mijalkovski u intervjuu Srni.

Predviđa da će se ove godine, neovisno od tome hoće li Islamska država biti uništena ili ne, terorizam nastaviti, prvenstveno u zapadnim zemljama, kao i da će biti izražen, jer ima mnogo potencijalnih terorista koji su pripremljeni i operativno spremni.

"Samo u Nemačkoj su objavili da njih 400 nadziru nemačke službe. Znate li šta znači 400 potencijalnih terorista? On treba izaći iz stana, uzeti bilo koje prijevozno sredstvo i ubiti nekoga ili uzeti hladno oružje, da ne govorimo o eksplozivima i ostalom", objašnjava Mijalkovski.

Napadima uoči božićnih praznika u zapadnoeuropskim zemljama, kakav je izveden u Njemačkoj, teroristi konstantno pokušavaju održati atmosferu napetosti i u tome, za sada, u potpunosti uspijevaju.

"Zapadne zemlje i zemlje EU, bez obzira na to što imaju razvijene nacionalne sustave sigurnosti, očigledno se ne mogu braniti uspješno, a kod njih se još ne nazire razmišljanje kako da diskreditiraju ideologije, koje proizvode teroriste", smatra Mijalkovski.

Kopirati
Drag cursor here to close