Zajednički

Za Hrvatsku važnije države od BiH nema

Vijesti / Flash | 07. 07. 2017. u 11:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske je završena, a po njenom okončanju potpisano je nekoliko bilateralnih sporazuma, ugovora, memoranduma i protokola.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je nakon zajedničke sjednice rekao novinarima da je razmatrano više od 50 tema ili više od 50 tačaka dnevnog reda pripremljenih od nadležnih ministarstva.

Po njegovim riječima, iskazana je spremnost dvije vlade da se nastavi raditi na rješavanju svih aktualnih projekata u jednoj ubrzanoj dinamici, na bazi međusobnoga poštivanja, što govori o unapređenju odnosa između dvije države, o nadgradnji jedne dobre dobrosusjedske saradnje koja ide ka cilju realizacije najvažnijih prioriteta.

''Ono što je posebno istaknuto na sjednici sa strane BiH, odnosno Vijeća ministara BiH jesu naši najvažniji vanjskopolitički prioriteti s posebnim fokusom na europske integracije. Razgovaralo se i o svim drugim važnim pitanjima iz oblasti ekonomske saradnje, iz oblasti jačeg infrastrukturnog povezivanja, posebno oblasti prometa u rješavanju pitanja koja značajno mogu unaprijediti protok roba, ljudi i kapitala i olakšati međusobno djelovanje i rad gospodarstvenika, ali svakako i olakšati život naših građana pogotovo u pograničnim dijelovima'', kazao je Zvizdić.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković je kazao da, u bilateralnom smislu, za Hrvatsku važnije države od BiH nema.

''Povezanost naših dviju država, naših naroda je povijesna, je upućena jedna na drugu i u geoprometnom položaju, a i u kontekstu naših odnosa u proteklim godinama kao i zajedničke evropske perspektive'', kazao je Plenković.

Dodao je da upravo na tom tragu Hrvatska želi riješiti što je moguće više otvorenih bilateralnih pitanja koja su prisutna proteklih godina, ali isto ''tako snažno podupirati BiH kao cjelovitu i funkcionalnu državu na njenom reformskom putu i na putu prema članstvu u EU''.

Naime. ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović - Burić potpisali su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu.

Protokol o saradnji između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH u traženju nestalih osoba potpisali su ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Zamjenik ministar sigurnosti BiH Mijo Krešić i predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost u hrvatskoj vladi Pjer Šimunović potpisali su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o suradnji u oblasti turizma potpisali su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske Gari Cappelli.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Vladi Republike Hrvatske Nada Murganić potpisali su Memorandum o suradnji u području mladih između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close