Vijeće ministara

Za 30.000 stranica Upitnika EU treba 85 prevoditelja

Vijesti / BiH-EU | 31. 07. 2017. u 14:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o aktivnostima u vezi s prevođenjem odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije s inicijativom za dopunu Zakona o javnim nabavkama.

Direkcija za europske integracije je zadužena da objavi javni poziv za iskazivanje interesa za realizaciju dijela projekta ,,Podrška procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine", koji se odnosi na prevođenje odgovora na Upitnik Europske komisije, te da putem ugovora o djelu angažira odgovarajući broj kandidata koji budu ispunjavali propisane uvjete.

Agencija za javne nabavke BiH zadužena je da, u suradnji s Direkcijom za europske integracije, pripremi prijedlog dopune Zakona o javnim nabavkama, kako bi se u dijelu koji se odnosi na izuzeće od primjene Zakona uvrstili i ugovori za poslove prevođenja, lektoriranja i redakture pravnih tekovina Europske unije (acquis), propisa u Bosni i Hercegovini i drugih dokumenata koji se odnose na postupak pristupanja Europskoj uniji i primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane.

Odgovori BiH na upitnik sadržavat će 25.000 do 30.000 stranica teksta koje treba prevesti na engleski jezik, što je oko dva puta više nego što su imale druge zemlje. Procjenjuje se da je za prijevod 25.000 stranica teksta potrebno najmanje 85 prevodilaca koji bi intenzivno radili dva mjeseca.

Odgovaranje na Upitnik Europske komisije je najvažniji i najveći projekt koji jedna država provodi u pretpristupnom procesu, tim prije što je Europska komisija u uvodnom dijelu Upitnika naglasila da je kvaliteta odgovora važniji od brzine njihovog dostavljanja. Pored toga, na engleski jezik bit će potrebno prevesti veliki broj domaćih zakona i propisa i drugih dokumenata koji se odnose na europske integracije, što zahtijeva fleksibilniji, efikasniji i brži pristup u ovom procesu.

Vijeće ministara BiH upoznato je s informacijom i o izvršenim i trenutnim aktivnostima na pripremi odgovora na pitanja iz upitnika Europske komisije u kojoj se navodi da su 33 radne grupe od ukupno 36 održale sastanke ili su u toku njihove pripreme te da unutar radnih grupa u okviru mehanizma koordinacije postoji visoka suglasnost o odgovorima na pitanja iz Upitnika. Tako je Radna grupa za politička pitanja od 516 pitanja postigla suglasnost o 513 pitanja.

''Ako ne bude političkih opstrukcija koje smo imali prethodna četiri mjeseca, mi ćemo završiti sve naše obaveze u vezi s odgovorom na Upitnik u ranu jesen. Je li to rujan ili listopad, rana je jesen'' kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

Naveo je da, ako bude opstrukcija ''onda ne možemo dati te garancije''.

''Da je Vlada RS-a dostavila odgovore na vrijeme, Upitnik Bosne i Hercegovine bi već prije tri mjeseca bio u Briselu. No, izgubili smo četiri mjeseca i sad moramo ubrzanije raditi da ih nadoknadimo'', kazao je Zvizdić.

Ponovio je da, ako ne bude političkih opstrukcija, 'Vijeće ministara BiH daje garancije da će Upitnik biti realiziran'.

Kopirati
Drag cursor here to close