Izbjeći eskalaciju

Xi i Trump razgovarali o Sjevernoj Koreji: Pjongjang mora prekinuti provokacije

Vijesti / Flash | 12. 08. 2017. u 09:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja mora prekinuti svoje provokativno ponašanje koje vodi eskalaciji, navela je u subotu Bijela kuća nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa s kineskim kolegom Xi Jinpingom, prenose agencije.

Dvojica predsjednika su ponovila obostranu angažiranost u denuklearizaciji Korejskog poluotoka, navela je Bijela kuća u priopćenju. Kineska državna novinska agencija Xinhua objavila je da je Xi tijekom razgovora pozvao Trumpa da pokaže suzdržanost u ratu riječima s Pjongjangom. Xi je pozvao "sve uključene strane da pokažu suzdržanost, te da izbjegavaju izjave i akcije koje bi dovele do eskalacije na Korejskom poluotoku", prenijela je agencija.

Dvojica čelnika su pozdravila nedavnu rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se uvode nove sankcije Pjongjangu, a ta je rezolucija, drže oni, važan i potreban korak prema uspostavi mira i sigurnosti na Korejskom poluotoku, piše u američkom priopćenju. Trump i Xi imaju iznimno bliske odnose, koji bi mogli prodonijeti mirnom rješenju problema Sjeverne Koreje, naglasila je Bijela kuća.

Trump je izjavio da su američke snage spremne štititi Guam nakon što je Sjeverna Koreja najavila da planira lansirati rakete blizu tog američkog otoka u Tihom oceanu. U telefonskom razgovoru s guvernerom Guama Edijem Calvom Trump mu je jamčio da su američke snage spremne jamčiti sigurnost stanovnicima Guama, kao i cijelim Sjedinjenim Državama, navela je Bijela kuća. Snimku razgovora guverner je objavio na Facebooku.

Kopirati
Drag cursor here to close