Delikatna situacija

Wilz: Moje pismo ministrici Pendeš ''pogrešno predstavljeno''

Vijesti / Flash | 11. 01. 2017. u 18:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapovjednica NATO stožera u Sarajevu, brigadna generalica Giselle M. Wilz, povodom komentara o njenom pismu upućenom ministrici obrane BiH Marini Pendeš u vezi sa sudjelovanjem  Oružanih snaga BiH u obilježavanja 9. siječnja u Republici Srpskoj, proslijedila je danas primjerak tog pisma medijima jer, kako je izjavila, "uveliko je pogrešno predstavljeno".

Pritom je izjavila da želi biti veoma jasna u vezi s tri stvari s obzirom na veliki interes za ovo pitanje.

''Prvo, pismo koje sam poslala ministrici obrane, ukazujući na zabrinutost NATO-a oko sudjelovanja Oružanih snaga BiH u aktivnostima povodom Dana Republike Srpske je uvelike pogrešno predstavljeno. Stoga ću distribuirati primjerak svog pisma kako ne bi bilo konfuzije oko onog što sam napisala.

Drugo, Oružane snage BiH su izgradile značajan ugled i u zemlji i u inozemstvu, naglasila je također. Ministrica obrane i njeni zamjenici, zajedno s načelnikom Zajedničkog stožera i njegovim zamjenicima, uprkos političkim pritiscima, marljivo rade na kontinuiranoj transparentnosti i profesionalizaciji Oružanih snaga kako bi osigurali da one ispunjavaju svoje obaveze prema svim građanima, što one i rade u veoma kompleksnom okruženju. A vojnici, časnici i podčasnici Oružanih snaga BiH uvijek iznova građanima BiH dokazuju svoju predanost i profesionalizam: dovoljno je samo osvrnuti se na njihova stalna nastojanja u području deminiranja i podrške civilnim vlastima.

Treće, puno je špekulacija oko korištenja ovlaštenja koje imaju međunarodne vojne snage u skladu s Aneksom 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali, kao što je jasno navedeno u mom pismu, ovdje je prvenstveno riječ o primjeni zakona BiH. Činjenica je da u slučaju mogućeg kršenja zakona koji se odnose na odbranu, institucije BiH imaju odgovornost prema svim građanima da provedu istragu, utvrde činjenice i poduzmu odgovarajuće radnje. Nadam se da će politički lideri potaći nadležne institucije i pomoći im da urade svoj posao u okviru uspostavljenog okvira, izjavila je zapovjednica NATO stožera u Sarajevu, generalica Wilz.

U pismu ministrici obrane BiH upućenom 5. siječnja, Wilz u prvom pasusu navodi: „Obaviještena sam da ste odobrili angažiranje vojnog orkestra Oružanih snaga BiH na ceremonijalnim aktivnostima u Republici Srpskoj 8. siječanja 2017. prilikom odavanja počasti palim borcima i civilnim žrtvama rata, a da niste odobrili sudjelovanje Oružanih snaga u aktivnostima u RS-u 9. siječnja“.

Kako je dalje navela u pismu, Wilz je podržala nastojanje ministrice Pendeš da nađe razumno rješenje u veoma delikatnoj situaciji, istovremeno poštujući važeće zakone i propise.

Ustavni sud BiH donio je odluku da je obilježavanje „Dana Republike Srpske“ 9. siječnja neustavno, navela je također.

''Sud je dio ustavnog okvira BiH sukladno Aneksu 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Svi pripadnici Oružanih snaga BiH su položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH. Osim toga, član 49. Zakona o obrani kaže: „Od vojnih osoba očekuje se da podržavaju provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti protiv Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i opstrukcija smatraju se temeljem za smjenu s dužnosti'', citat je iz pisma zapovjednice NATO stožera ministrici Pendeš.

''Stoga bi u ovom trenutku sudjelovanje bilo kog pripadnika Oružanih snaga BiH u bilo kojem dijelu programa „Dana republike Srpske“ 9. siječnja predstavljalo kršenje Zakona o obrani. Te osobe bi podlijegale disciplinskim mjerama uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovo sudjelovanje bi predstavljalo i kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i moglo bi se razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A tog sporazuma'', navela je također zapovjednica NATO štaba u Sarajevu u pismu upućenom 5. siječnja ove godine ministrici obrane BiH Marini Pendeš.

Kopirati
Drag cursor here to close