Stabilnost u regiji

Vučić: Neće biti bošnjačko-srpskog dogovora na štetu Hrvata u BiH

Vijesti / Politika | 26. 09. 2017. u 06:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Srpsko-bošnjački dogovor tiče se važnih stvari za nas, ali nikada što se tiče BiH, nikakvi dogovori nisu mogući bez Bošnjaka, Srba i Hrvata i nikada neće biti na štetu Hrvata'', izjavio je u intervjuu za Večernji list BiH predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o problemima u odnosima Hrvatske i Srbije, odnosno Hrvata i Srba, Vučić je kazao kako vidi te probleme, ali ih ne razumije te dodao kako misli da će Srbi i Hrvati u budućnosti ''sve više morati biti saveznici, a sve manje ljudi koji će živjeti u prošlosti svojih neprijateljstava“.

Na pitanje o odnosima s bošnjačkim liderima i očekivanja da on kao predsjednik Srbije "disciplinira" predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vučić je kazao kako se on ne miješa u unutarnje odnose u BiH.

''Dođem u BiH i poštujem sve ljude koji me tako dočekaju. Ne želim se miješati u unutarnje odnose ni u RS-u. Poštujem predsjednika i Vladu RS-a. To je moja obveza, pravo i naša politika sukladno Daytonskom sporazumu. Razgovaram i sa svima drugima u RS-u te se ni na koji način ne miješam ili pokušavam nekoga disciplinirati. Niti su oni mala djeca, niti sam ja bilo kakav veliki tata. Ja s njima razgovaram na ravnopravnoj osnovi. Kao što na ravnopravnoj osnovi razgovaram i sa svima drugima. Što se tiče odnosa s bošnjačkim političarima, sve ih poštujem i želim im mnogo uspjeha. A, evo, pitam vas čime sam ja to, kojom izjavom u posljednjih pet godina, bilo što poremetio u bošnjačko-srpskim odnosima. Ako to realno analizirate, vidjet ćete da se to nije dogodilo. Čak i nakon događanja u Srebrenici, koje bi mnogi iskoristili za reagirati drukčije, ja sam ih iskoristio kako bih još jednom pokazao koliko je važnije pružati ruku pomirenja nego se sukobljavati i svađati, ma koliko da ste u pravu'', ustvrdio je Vučić.

Kada je riječ o zahtjevima za priznavanje genocida u Srebrenici, ali i za ispriku Srbije zbog drugih zločina, Vučić je kazao kako ''za sve nas postoje samo naši mrtvi, naši nestali, a nikako oni drugi“.

''Nije mi teško o tome govoriti i pokušati to sagledati na ispravan način. Nije mi jasno zašto je tako teško čuti da postoji suza i na drugoj strani'', kazao je Vučić ističući kako smo ''suviše mali svi zajedno ovdje da bismo mogli i smjeli biti neprijatelji“.

Na upit o razlozima napada na njega u Potočarima, Vučić je kazao kako je ''netko valjda želio još jednom pokazati koliki je gnjev prema Srbima“.

''I ja to mogu razumjeti, ali ne mogu razumjeti da neki drugi ne razumiju srpske frustracije i patnju zbog svega što se Srbima događalo i tih godina i u Drugom svjetskom ratu. Nije meni to najvažnije pitanje, ali sam zahvalan Draganu Čoviću što je na posljednjoj konferenciji za novinstvo u Sarajevu vrlo, vrlo fer istaknuo slučaj napada na mene u Srebrenici te time pokazao kako se jedna država treba odnositi prema napadu na strane državnike', kazao je srbijanski predsjednik.

Vučić je ustvrdio i kako se ne boji da će Hrvatska inzistiranjem na određenim pitanjima usporiti put Srbije prema EU.

''Mislim da je Zoran Milanović, kada nam je uvodio sankcije ni zbog čega, što nitko nije razumio ni u hrvatskoj javnosti, pokazao da jedna zemlja ne može zaustavljati europski put druge zemlje. Nema ništa od toga sve i da RH to hoće. Može praviti probleme, ali ne može zaustaviti naš put u EU. Ali, da budem iskren, vjerujem kako ćemo imati potporu Hrvatske na tom putu'', kazao je Vučić u intervjuu za današnje izdanje bh. Večernjega lista.

Kopirati
Drag cursor here to close