Nemuslimani nemaju mjesta

VS osudilo progon kršćana iz Iraka; Ultimatum džihadista: islam, porez ili smrt

Vijesti / Flash | 22. 07. 2014. u 08:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće sigurnosti u ponedjeljak je osudilo progone manjina iz Iraka, posebno kršćana iz Mosula, koje provode džihadisti iz grupe Islamska država, podsjetivši da se oni mogu smatrati zločinom protiv čovječnosti.

U jednoglasno usvojenoj deklaraciji u ponedjeljak navečer 15 članica Vijeća "najoštrije osuđuju mogući sustavni progon koje vrši grupa Islamska država i njoj pridružene skupine nad pripadnicima manjina i osobama koje odbijaju ekstremističku ideologiju Islamske države".

"Sustavni napadi velikih razmjera na civilno stanovništvo zbog njegovog etničkog ili vjerskog porijekla mogu predstavljati zločin protiv čovječnosti za koji trebaju odgovarati oni koji su za njega odgovorni".

Vijeće pozdravlja napore iračke vlade i UN-a da se suprotstave "terorističkim prijetnjama" protiv manjina i odgovore hitnim humanitarnim potrebama osoba koje su raseljene zbog sukoba u Iraku.

Islamska država, ultraradikalna džihadistička grupa koja je u lipnju preuzela kontrolu u Mosulu, drugom po veličini gradu u Iraku, uputila je u petak ultimatum kršćanskoj manjini da u roku od nekoliko sati napusti grad.

Prošlog tjedna, pokret je pozvao kršćanske stanovnike u gradu da "pređu na islam, plate poseban porez ili napuste grad" ili će biti pogubljeni.

Kako javlja BBC, islamisti su zauzeli drevni samostan u blizini Mosula i protjerali redovnike. Redovnici iz samostana Mar Behnam mogli su sa sobom ponijeti samo odjeću koju su imali na sebi. Samostan potječe iz IV. stoljeća, kršćansko je središte i hodočasničko odredište. U Mosulu više nema kršćana.

Sirijski svećenik citirao je islamske militante: "Više nemate mjesta ovdje, morate odmah otići." Redovnici su molili da sa sobom ponesu neke od samostanskih relikvija, ali im to nije bilo dopušteno. Agecija AFP javlja da su redovnici hodali kilometrima dok nisu došli do kurdskih snaga.

Ranije ovoga mjeseca, džihadisti su postavili ultimatum, prema kojem su nemuslimani dužni plaćati poseban porez, tzv. džiziju.

"Nudimo ih tri izbora: "Islam; ugovor o plaćanju džizije; ili ako odbiju, preostaje im samo mač", navodi se u izjavi Islamske države.

Sličan je ultimatum postavljen u sirijskom gradu Raqqu u veljači, gdje se od kršćana tražilo da plaćaju 14 grama zlata, u zamjenu za sigurnost.

Kopirati
Drag cursor here to close