Šutnja je zlato

Vruće predizborno ljeto: Puca u HNS-u

Vijesti / Flash | 04. 07. 2016. u 11:51 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svojom neprincipijelnošću, HDZ BiH, prekriven HNS-om, vuče hrvatski narod u ponor'', izjavio je za Bljesak.info Ilija Cvitanović predsjednik HDZ-a 1990, stranke koja je s drugim članicama HNS-a prošloga tjedna optužila Hrvatski narodni sabor BiH da je u službi stranke Dragana Čovića.

Odmicanje od HNS-a

''Položaj u kojem se nalazi hrvatski narod nije dobar, naprotiv, katastrofalan je i zadnji je trenutak da se upozori na lošu politiku koja nas je dovela u ovakav položaj i napravimo odmak od iste'', izjavio je Cvitanović tvrdeći kako njegova stranka s partnerima, nastoji biti dijelom odgovorne politike koja će ponuditi alternativu lošoj aktualnoj politici.

Naime, osim Cvitanovića, na sastanku su proteklog petka bili Stanko Primorac (HSP BiH), Pero Barbarić (Hrvatski savez HKDU - Hrast), dr. Josip Perić (HNL), Željko Koroman (HP - Blok), Vesna Pinjuh (HSP H-B) i Miljenko Miloš (UHSP), te su priopćili kako ''unatoč svim polugama vlasti koju obnaša HNS, sastavljenu isključivo od kadrova HDZ-a BiH, niti jedno predizborno obećanje nije ispunjeno''.

Optuživši HNS za inertno ponašanje prema problemima Hrvata u BiH, stranke su navele kako će upriličiti službeno zasjedanje kada će definirati odnose unutar HNS-a.

Sabor ne govori bez Čovića

''Jedan od svježih primjera uskogrudnih i osobnih interesa je dogovor oko zajedničkog nastupa stranaka HNS-a u prostorima gdje je ugrožen hrvatski nacionalni interes. Dogovor je postignut u prostorima gdje je HDZ 1990 sa partnerima dao potporu kandidatima HDZ-a BiH, a prostori koji su bili predmetom daljnjih pregovora, poput Odžaka, Žepča, Ravnog i Stoca, su u potpunosti, sramno, ignorirani od strane HDZ-a BiH, kako se ne bi doveli u situaciju da, eventualno, daju potporu nekom tko ne dolazi iz njihovih redova'', kaže Cvitanović i navodi kako ''to nije HNS i borba za hrvatski narod''.

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH rekli su nam kako nemaju komentara na spomenuti stav stranaka jer za njega niti ne znaju.

Glavni tajnik HNS-a BiH, Josip Merdžo, nije želio komentirati spomenute navode tvrdeći kako ne zna za njih, da zna da se sa strankama intenzivno razgovara te da je najbolje da o svemu govori predsjednik HNS-a Dragan Čović.

HNS, koji s javnosti komunicira jedino preko priopćenja o svojim aktivnostima, nakon posljednje sjednice Glavnog vijeća samo je priopćio kako je ''euroatlantski put Bosne i Hercegovine ostaje hrvatski nacionalni prioritet''. Nikakvi problemi u funkcioniranju nisu spominjani.

HSP tvrdi da je izigran

S druge strane, o problemima s partnerima iz Sabora, progovorio je i HSP BiH priopćivši kako su izigrani prilikom davanja podrške kandidatima na predstojećim lokalnim izborima objavivši kako su u ovoj predizbornoj fazi, na terenu nailazili ''na razne nečasne radnje, uključujući i ucjene, od strane, prije svega, članova i dužnosnika HDZ-a BiH''.

''Tako je u Općini Fojnica, iako je HSP BiH u okviru Hrvatskoga narodnoga sabora BiH, čije ćemo djelovanje preispitati u sljedećem razdoblju, podržao sve zajedničke kandidate koji su išli ispred HDZ-a BiH, došlo do nepoštivanja dogovora gdje se, kao zajednički, nije htio podržati kandidat HSP-a BiH u općini Fojnica. Isto tako pojedini članovi HDZ-a BiH su ucjenjivali kandidate na listi HSP-a BiH kako neće dobiti potrebite poticaje, te da će izgubiti posao i slično, ako ostanu na listi'', priopćeno je nakon sjednice Glavnog stana HSP-a BiH.

''Najveći skandal, koji zorno govori o nevjerodostojnosti HDZ-a BiH, se dogodio u Tuzli kada je izigran već potpisani sporazum s HDZ-om BiH i to, po našim spoznajama, odlukom samoga vrha HDZ-a BiH'', navodi HSP.

Nema razlike između prozvanih i prozivača

Iako Cvitanović kaže nije ispunjeno niti jedno predizborno obećanje, da se zajednički stav stranaka nikako ne može dovoditi u predizborne aktivnosti te da je to ''posljednja prilika da se stvari nazovu pravim imenom'', predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž tvrdi kako je riječ o predizbornim akcijama spomenutih stranaka.

''Stav tih stranaka gdje tobože napadaju HDZ BiH nije ništa drugo nego početak predizborne kampanje. HRS je primjerice 'napadao' HDZ BiH i ovakav HNS još prije prošlih općih izbora, gdje smo jedini ponudili i dokument reformiranog HNS-a, kao što smo u protekle dvije godine nakon izbora jedini konkretno i poimenice prozivali predstavnike HNS-a u tijelima vlasti za nerad. Cijeli taj period ove stranke su šutjele, jer je tada bio period dogovora oko pozicija'', ističe Raguž.

Raguž kaže kako je riječ o licemjerju te kako je HDZ BiH tim strankama valjao ''kada su se dogovarala mjesta u Domu naroda, kada im je HDZ BiH davao novce za prijavu listi i potpisa''.

''Valjao im je kada su zajedničkim snagama na biračkim odborima poništavali i prekrajali izborne rezultate itd. Jedina lošija opcija od HDZ-a BiH je ova što se tobože nudi kao njihova alternativa. Ja bih postavio njima pitanje: svi vi imate zastupnike u zakonodavnoj vlasti, što su ti zastupnici učinili da se stanje promijeni? Koliko prijedloga zakona su ponudili? Koliko konkretnih inicijativa, amandmana, itd? Odgovorit ću vam ja: niti jednu.'', rekao je Raguž za Bljesak.info.

Naveo je kako "jednako kao što nema nikakve razlike između platformaške i ove aktualne vlade s HDZ-om, neka razlike između HDZ-a BiH i ovih što ih prozivaju."

Kopirati
Drag cursor here to close