Može se

Vozači domaćih političara: Navode na prostituciju, kradu, tuku, ucjenjuju

Vijesti / Flash | 27. 02. 2017. u 18:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajedno sa glavnim tajnikom SDA Amirom Zukićem u okviru akcije Bosna, uhićen je i njegov vozač Seid Fazlagić. Tužiteljstvo ŽS sumnjiči ga za kazneno djelo pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela. Dugogodišnji je član SDA. Na posljednjim lokalnim izborima bio je kandidat ove stranke za Općinsko vijeće Centar Sarajevo. Žurnal podsjeća na slučajeve u koje su bili uključeni neki od Fazlagićevih kolega.

Prostitucija i pronevjera

Presudom Županijskog suda u Tuzli, Jasmin Mašić, bivši vozač Vlade Tuzlanske županije, osuđen je zbog kaznenog djela navođenje na prostituciju na dvije godine zatvora.

Tijekom istrage Tužiteljstva Tuzlanske županije otkriveno je da je Mašić profesorima Pravnog fakulteta Sarajevo ugovarao djevojke za seks, te da je posredovao i kod prodaje testova studentima tuzlanskog odjeljenja Pravnog fakulteta Sarajevo. Osim toga, Mašić je proglašen krivim i zbog toga jer je od studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu Jovane Zoljić, Belme Balijagić i Murisa Avdića uzeo novac za sređivanje ocjena iz predmeta “Rimsko pravo” i “Uvod u ekonomiju” kod profesora Zdravka Lučića i Bajre Golića, iako je znao da im to ne može i neće učiniti, pa ih je tako doveo u zabludu.

Mića Trifković bivši je vozač državnog Tužiteljstva. Zajedno sa Nenadom Petrovićem, zaposlenikom Suda BiH, priznao je svom poslodavcu izvršenje produženog kaznenog djela pronevjera u službi. Kao uposlenik Tužiteljstva BiH, na radnom mjestu referent-specijalista vozač, Trifković je iskoristio mogućnost ulaska i izlaska iz kompleksa pravosudnih institucija BiH te je sa službenim automobilom iznosio kartonske kutije cigareta, koje su kao dokazni materijal deponirane u Sudu BiH. Preprodavajući cigarete Petrović i Trifković, kako se navodilo u optužnici, stekli su nezakonitu korist od oko 15 tisuća maraka.

Službeni vozač bivšeg zamjenika ministra obrane BiH Emira Suljagića bio je Ismir Buzoku. U rujnu 2005. Županijski sud u Sarajevu osudio ga je na osam mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda izvjesnom Mensuru Čauševiću. Buzoku i njegov partner Jasmin Hodžić na sudu su oslobođeni dijela optužnice koji se odnosio na iznudu novca od Čauševića. Županijski sud je presudio da je Buzoku slobodan čovjek ukoliko u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo. Ismira Buzokua se moglo vidjeti u pratnji Emira Suljagića tijekom predizborne kampanje na brojnim skupovima njegove bivše stranke - Demokratske fronte.

Vozač i kriminalca i tužitelja

Dugogodišnji vozač odbora SDA u Srednjobosanskoj županiji bio je Mirsad Nikšić. Iako nije bio zaposlenik Vlade SBŽ osam godina je imao privilegiju da nezakonito vozi dva automobila tadašnjeg premijera Salke Selmana. Neslužbeno, u to vrijeme dogodilo se i nekoliko sudara, a štetu je platila Vlada SBŽ. Kako navodi izvor Žurnala blizak SDA, Nikšić je svoju bliskost sa premijerom iskoristio višestruko. Izvor tvrdi da je Salko Selman zaposlio Nikšićevog sina u Sudsku policiju, kćerku kao volontera u Vladi SBŽ, a suprugu u jednu od privatnih firmi.

Osim toga, poznanstvo sa Selmanom je prema izvoru Žurnala zaslužno za veći stan koji je u Nikšićevom posjedu. Nakon sumnjivog natječaja 2011 godine Nikšić je primljen na mjesto vozača u Vladi SBŽ.

Još jedan od zanimljivih primjera iz ove Županije je slučaj vozača Glavnog tužitelja Tužiteljstva SBŽ. Prethodni radni angažman bio mu je na mjestu vozača nekoliko puta osuđivanog direktora Mljekare "Vlašić-milk". Gašenjem Mljekare vozač prelazi na rad u isto ono Tužiteljstvo koje je dokazalo kriminal njegovog direktora.

Osim što imaju pogodnosti, vozači političara nekada moraju i preuzeti krivnju za ono što su uradili njihovi šefovi. Nekadašnji Federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš skrivio je prometnu nesreću u sarajevskom naselju Marijin dvor. Ubrzo je stiglo priopćenje MUP-a ŽS u kojem je navedeno da se za volanom nalazio Kurtešov vozač. Ipak kasnija istraga je pokazala da prometnu nesreću ipak skrivio ministar. Sve se završilo prekršajnom prijavom Kurtešu.

Biti vozač političara, za neke od njih znači i da ne moraju poštovati pravila, pa tako mogu preticati kolone vozila na punoj liniji, voziti nedozvoljenom brzinom i ponašati se bahato.

Kopirati
Drag cursor here to close