RS

Vojnici predali raport Ivaniću i povukli se: 'Proveli smo odluku Ustavnog suda'

Vijesti / Flash | 08. 01. 2017. u 10:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine povukli su se s ceremonije nakon što su predali raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću koji je danas položio vijence palim borcima RS-a.

Ovaj puk bio je postrojen samo tijekom  dolaska Ivanića koji prisustvuje aktivnostima obilježavanja "Dana RS-a", kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Pripadnici ovog puka, njih 40, kao i Vojni orkestar Oružanih snaga bili su postrojeni ispred mjesta na kojem su dužnosnici Republike Srpske položili vijence.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić naglasio je da i dalje smatra da su sva osporavanja proslave „Dana RS-a“ nepotrebna, jer je RS usvajanjem novog zakona o danu praktični provela odluku Ustvanog suda BiH.

''Svako tko je mislio na silu natjerati nekoga da nešto slavi ili ne slavi neće uspjeti i jedino je moguć dogovor i kompromis'', naglasio je on u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kao što srpskim dužnosnicima, kako je dodao, nisu smetali neki datumi koji se slave u Federaciji BiH, tako ni predstvanicima tog entiteta ne treba da smetaju datumi koji se slave u RS.



Istaknuo je da je u RS usvojen Zakon o „Danu RS-a“ te da nije osnovano pozivanje na ustavne sudove i neke odluke.

''Tim zakonom je praktično provedena odluka Ustvanog suda BiH i s tog stanovništa smatram da su ispunjeni uvjeti da se potpuno normalno ide dalje. Očito, međutim, da mnogima nije stalo da se ide normalno '',  rekao je Ivanić.

On tvrdi da smatra da „današnji dan zaslužuje da sve političke ličnosti srpskog naroda zbog tisuće poginulih u ratu iskažu poštovanje prema tom datumu i obiteljima poginulih'', dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić je danas na banjalučkom groblju položio vijenac stradalim borcima RS-a u proteklom ratu.

Kopirati
Drag cursor here to close