Spašavanje Sirije

Vlada Sirije i opozicija jedva nagovoreni da sjednu za isti stol

Vijesti / Flash | 24. 01. 2014. u 20:53 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijska opozicija i vlada sastat će se "u istoj sobi" u Ženevi u subotu nakon što je prvi dan mirovne konferencije završen bez izravnih pregovora dviju strana. Mirovni posrednik UN-a Lakhdar Brahimi, koji je održao razgovore s predstavnicima obiju strana u petak, izjavio je da svi uviđaju da je konferencija "pokušaj da se spasi Sirija", prenosi BBC.

Dvije strane međusobno se optužuju za nedostatak napretka u pregovorima. Diplomati tvrde da one sada pokušavaju načiniti manje ustupke, kao što su lokalna primirja, umjesto da postignu konačni mirovni sporazum. Brahimi je proveo tri dana u nastojanjiima da "privoli" dvije strane da se međusobno sastanu.

U petak je vladina delegacija, sudeći po medijskim izvještajima, zaprijetila da će odustati od razgovora ukoliko se "ozbiljni" pregovori ne zakažu za subotu. Sirijski građanski rat odnio je znatno više od 100.000 života otkako je počeo u 2011.

Nasilje je također otjeralo 9,5 milijuna ljudi iz njihovih domova, stvarajući veliku humanitarnu krizu u Siriji i u susjednim zemljama. Preliminarni razgovori počeli su u srijedu, a Brahimi je proveo četvrtak i petak pokušavajući da "privoli" obje strane da se sastanu licem u lice.

Petak je trebao biti prvi dan službenih pregovora, ali nijedna strana nije pokazala namjeru da se sastane s drugom. Umjesto toga, Brahimi se sastao s vladinim izaslanstvom u jutarnjim satima i s opozicijom u popodnevnim. Na konferenciji za novinare u popodnevnim satima, on je izjavio da su obje strane pristale sastati se u istoj sobi.

"Rasprave koje smo imali s dvije strane bile su ohrabrujuće i mi se nadamo novim sastancima. Ogromna ambicija ovog projekta je da se spasi Sirija. Nadam se da će sve tri strane - opozicija, vlada i Ujedinjene nacije, biti dorasle tom zadatku", izjavio je Brahimi.

Kopirati
Drag cursor here to close