Nužna pomoć Vlade

Višemilijunske štete od požara

Vijesti / Flash | 07. 09. 2017. u 11:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požari su ovog ljeta na području Trebinja zahvatili površinu od 9.100 hektara, šteta je višemilijunska i bit će upućen zahtjev Vladi RS-a za financijsku pomoć.

I “Šume RS-a” osigurat će značajna sredstva za rekultivaciju tla.

''Naša procjena direktnih šteta iznosi 1.272.000 KM'', rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, nakon sastanka s rukovodstvom Javnog poduzeća "Šume RS-a", dodajući da će prvenstveno biti cilj da se umanji direktna šteta, koju su požari pričinili ljudima.

Zbog požara su umanjene i zelene površine, a posljedice se moraju što prije sanirati.

Petrović je precizirao da je posebno važno da "Šume RS-a" daju financijsku podršku, prvenstveno rasadniku koji posluje u okviru Centra za gospodarenje kršom i da se tu uzgoje kulture kojima bi se mogla oplemeniti opožarena površina na području Trebinja.

Generalni direktor "Šuma RS-a" Risto Marić je dodao da opožarene površine tog javnog poduzeća iznose oko 22.000 hektara, te da je neizravna šteta oko dva milijuna KM, dok će s izravnom biti mnogo veća.

Marić je napomenuo da će se od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a tražiti da izdvoji znatan dio sredstava namijenih proširenoj reprodukciji koja bi se uložila posebno u Hercegovinu.

U sljedećem razdoblju stručnjaci će sagledati koje su to kulture koje mogu da podnesu visoku temperaturu i duži sušni period, te da s izborom sadnica i rastinja spriječe prirodne posljedice koje bi mogle da nastupe.

Kopirati
Drag cursor here to close