Rusija-Bjelorusija

Više od 12.000 vojnika sudjelovat će u vježbi "Zapad 2017"

Vijesti / Svijet | 30. 08. 2017. u 08:32 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 12.000 vojnika sudjelovat će od 14. do 20. rujna u zajedničkim vojnim vježbama Rusije i Bjelorusije pod nazivom "Zapad 2017" na teritorijama ove dvije države, priopćeno je u utorak iz ruskog ministarstva obrane.

''U vježbama će sudjelovati oko 7.200 bjeloruskih i oko 5.500 ruskih vojnika'', kazao je zamjenik ruskog ministra obrane Aleksandr Fomin na konferenciji za medije, izvještava Xinhua.

U vježbama će biti korišteno oko 70 zrakoplova i helikoptera i do 680 jedinica vojne opreme obiju vojski, uključujući oko 250 tenkova, do 200 pušaka, veliki broj raketnih bacača i minobacača, te deset brodova.

Svrha vježbi je testiranje spremnosti zajedničkih snaga radi osiguranja sigurnosti ovih dviju zemalja i njihovih kapaciteta za borbu protiv terorističkih napada ili agresije, rekao je Fomin.

Dodao je da je broj vojnika, borbenih vozila i druge ratne opreme, kao i broj planiranih letova, ne prelaze razinu koja je predmet obaveznog nadziranja koje zahtijeva Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) u svom Bečkom dokumentu iz 2011. godine.

Obavijesti o vježbama su poslane svim zemljama članicama OSCE-a i posmatračima koji su pozvani na vježbe, naveo je Fomin.

On je negirao špekulacije stranih medija i političara da bi ove vježbe mogle rezultirati invazijom na neke od susjednih zemalja, naglasivši da se informacije o pripremama za ove vježbe redovno postavljaju na web stranice ruskih i bjeloruskih vojnih institucija.

''U zaključku, naglašavam da je doktrina vježbi 'Zapad 2017', pored njezine antiterorističke orijentacije, isključivo defanzivne prirode'', tvrdi Fomin.

Kopirati
Drag cursor here to close