Vijećnici u četiri godine nisu gotovo napravili ništa!
Poboljšali primanja...
OBJAVA: Srijeda, 4. travnja 2012. 11:46
IZVOR: Bljesak.info/Dnevni list
AUTOR: M.M.
Vijećnici u četiri godine nisu gotovo napravili ništa!
0

Gradsko vijeće Mostara je, može se reći, "završilo" svoj mandat. Toga su svjesne i sve političke stranke koje participiraju u Vijeću, koje će u idućem razdoblju usvojiti još gradski proračun za ovu godinu i to je to.

Gradsko vijeće Mostara je, može se reći, "završilo" svoj mandat. Toga su svjesne i sve političke stranke koje participiraju u Vijeću, koje će u idućem razdoblju usvojiti još gradski proračun za ovu godinu i to je to.

Službeno, pred njima je još pola godine rada i zasjedanja, ali to stoji samo na papiru. Jer, politička kampanja i predizborne aktivnosti su već krenule i radi se "punom parom". Pored toga, vijećnici, odnosno njihove političke stranke, suočeni su s brojnim razilaženjima oko izmjene mostarskog Statuta i različitih viđenja uređenja grada Mostara, tako da je zapravo i nemoguće nešto konkretnije očekivati od ovog saziva Vijeća.

Što su gradski vijećnici učinili u protekle tri i pol godine? Kad se osvrnemo unatrag, ništa vrijedno spomena. Istina, usvojeno je šest regulacijskih planova, a pored toga više ništa. Vijeće se uglavnom bavilo dizanjem tenzija, nacionalnim prepucavanjima, svađama, razmiricama, zatezanjima i slično, a manje rješavanju stvarnih gradskih problema i poboljšanjem života u gradu na Neretvi.

Stanje u gradu je teško, a vijećnici nisu učinili ništa kako bi ga promijenili, i tu su u potpunosti pobacili. Pali su na testu zrelosti. Istina, to se ne može reći za sve vijećnike, ali može za većinu njih, koji su se u potpunosti utopili u sivilo grada. Moramo reći da je ovo Vijeće protiv sebe imalo i više otežavajućih okolnosti, piše Dnevni list.

Prvo, izbor gradonačelnika Mostara koji se pretvorio u pravu političku farsu koja je trajala punih četrnaest mjeseci i za to vrijeme u gradu napravila potpuni kolaps koji se obilježile odluke o privremenom financiranju, blokade računa, štrajkovi i slično. Drugo, nakon što je izabran gradonačelnik Mostara nastaje tek pravi problem. Naime, u Vijeću nema koalicije koja bi upravljala gradom pa se ništa konkretnije nije moglo napraviti.

Koalicija HDZ- SDA više nije funkcionirala, a ostale stranke nisu imale dovoljan broj ruku kako bi mogle igrati neku značajniju ulogu. Treće, možda i najveći problem koji se pojavio su neovisni vijećnici, po čemu će ovaj saziv sasvim sigurno ostati upamćen. Vjerovali ili ne, čak jedanaest gradskih vijećnika je napustilo svoje stranke i otišlo u neovisne vijećnike. Neki od njih su otišli zbog neslaganja sa stranačkim središnjicama, a većina pak iz financijskih razloga.

Naime, odlaskom u neovisne vijećnike formirali su klubove neovisnih vijećnika i na taj način dolazili do znatno većih novčanih primanja. Na koncu, može se rezimirati kako su svi ti razlozi, uz naravno poneke sujetne vijećnike, a i neke koji su dižući tenzije željeli iskočiti u prvi plan, doveli do toga da Gradsko vijeće bude danas ono što jest - na sramotu svih građana grada Mostara. Građani su ih birali da poprave stanje u gradu, a oni su ga dodatno unazadili.

Očigledno su zaboravili da su oni tu zbog građana, a ne zbog sebe samih.