Izjava je autentična

Vijeće ministara BiH demantiralo Mostovo priopćenje u slučaju 'entitet'

Vijesti / Flash | 08. 02. 2017. u 07:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nakon vrlo uspješnog prvog dana posjete Bosni i Hercegovini predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova i nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizdićem, zbog priloga objavljenog u Dnevniku HRT dužni smo, bez namjere da o ovoj temi dalje polemiziramo, obavijestiti javnost da je priopćenje utemeljeno na autentičnim izavama sudionika sastanka", stoji u priopćenju Vijeća ministara BiH.

Današnji susret predsjedavajućeg Zvizdića sa predsjednikom i izaslanstvom Sabora Republike Hrvatske je prošao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi i je razgovor bio vrlo otvoren i baziran na međusobnom uvažavanju i produktivnoj razmjeni informacija, stavova i mišljenja, što je na kraju sastanka konstatirano od strane svih sudionika.

Pored brojnih tema o kojima se razgovaralo, dio razgovora se odnosio i na amandmane koje su na Izvještaj o BiH podnijeli hrvatski europarlamentarci sa fokusom na značenje i ciljeve pojma federalizma.

Predsjedavajući Zvizdić je jasno rekao da je pojam federalizma prihvatljiv samo ako predstavlja sinonim za principe i standarde europskog regionalizma koji su bazirani na ekonomskim, prometim i socijalnim kriterijima, te pojasnio da se princip federalizma u BiH doživljava kao etno-nacionalni princip novih teritorijalnih podjela, što bi u praksi potkopalo postojeću ustavnu strukturu BiH a time i njen reformski i europski put.

Predsjedavajući je u ovom dijelu razgovora posebno istaknuo da je prijedlog stvaranja novog entiteta, odnosno nove federalne jedinice koja bi nastala „federalizacijom Federacije BiH“, dok bi entitet RS ostao nedirnut, potpuno neprihvatljiv kao model buduće unutrašnje administrativne reorganizacije BiH, kada, i ako do nje dođe, pri čemu nitko od prisutnih sudionika sastanka nije osporio izrečeni stav i obrazloženje, poslije čega je i uslijedila izjava predsjednika Petrova koja se sada različito intrepetira.

"Zbog toga smo neprijatno iznenađeni neargumentovanim demantiranjem jednog dijela razgovora, ili preciznije izjave uvaženog gospodina Petrova da ne podržava stvaranje novih entiteta u BiH, koja je izrečena kao nastavak njegove prethodne izjave kojom je gospodin Petrov podržao suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Takvu izjavu smo svi prisutni, a sastanak nije bio "u četiri oka" nego je istom nazočio veliki broj osoba, posebno zapazili i akcentiral i istu smo vrlo blagonaklono doživjeli jer nas je u tome trenutku dodatno uvjerila u prijateljski stav i odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini", stoji u priopćenju koje je potpisala savjetnica za medije Amela Mulavdić.

Na kraju je zajednički konstatirano, i to je ono što je najvažnije, da su Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina susjedi i prijatelji, da u međusobnoj saradnji u potpunosti uvažavaju suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet, i da će Hrvatska i dalje ostati istinski partner Bosni i Hercegovini na putu EU I NATO integracija i ukupnog razvoja i prosperiteta.

Podsjetimo, iz Mosta ističu da je razgovor sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH bio veoma konstruktivan, ali da se Petrov ni u jednom trenutku nije izjasnio za ili protiv trećeg entiteta, budući da to nije bio fokus razgovora.

Iz ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića priopćeno je da je "predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, nakon današnjeg susreta sa Zvizdićem u Sarajevu, rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ali i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close