Obećanje

Vidjet ćete sve više i više postupaka protiv korupcije

Vijesti / Flash | 08. 03. 2017. u 10:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vidjet ćete u vremenu koje dolazi sve više i više postupaka u oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Ne mislim samo na političku korupciju. Problem i jeste što se borba protiv korupcije poistovjećuje samo s političarima. Ne možete mjeriti rezultate samo po tome da li su procesuirani čelnici političkih stranaka'', izjavio je u intervjuu Nezavisnim novinama Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

Stanje u Tužiteljstvu opisao je kao sređivanje sustava priznavši kako je u jednom trenutku postojao zastoj u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

''Ponekad je potrebno 'provjetriti' unutar vlastitih redova kako bi se osposobio tim koji treba da se nosi sa svim tim problemima u društvu koje su u njegovoj nadležnosti. I naravno da, kada imate ljude koji bi morali biti čestiti i pošteni, a nađu se u postupcima, to izazove gorčinu i građani se pitaju kakvo nam je društvo'', rekao je.

Naveo je kako građani trebaju znati da postoje neki tužitelji koji gone i te tužitelje i suce koji se eventualno ogriješe o zakonu.

''Znači, sustav nije zaštitio ni svoje pripadnike. Isti VSTV koji je birao suce i tužitelje koji su predmet disciplinskih i krivičnih postupaka, imenovao je i tužitelje i suce koje vode te iste postupke protiv njih, što govori da sustav iznutra funkcionira, čak i kada su u pitanju vlastiti pripadnici i ima mehanizme unutarnje samokontrole'', rekao je, ali nije pristao na konstataciju da u Tužiteljstvu vlada kaos.

''Zašto bi to bio kaos kada u Tužiteljstvu imate 60 tužitelja i 300 zaposlenih, a protiv koliko se vodi postupak? Tri-četiri. Postoji nešto ovdje što moram reći: Prije nego što su suci i tužitelji postali dijelom disciplinskih postupaka, stalno se govorilo u Tužiteljstvu ne valja ovo ili ono, tužitelji su ovakvi ili onakvi. I sad, kad smo počeli sa sređivanjem sustava, što podrazumijeva određene rezove, određene postupke, opet, izgleda, ne valja. Nećete valjda reći da ne funkcioniramo zato što nastojimo riješiti ono što ne valja?'', rekao je i dodao kako bi kaos bio bi se problemi skrivali.

Govoreći o velikim ribama, Tegeltija je rekao kako imamo političare koji su i optuženi i osuđeni.

''Samo u Unsko-sanskom kantonu imate i premijera i gradonačelnika koji su optuženi, čak mislim i osuđeni. Imali ste i u RS neke načelnike općina. To su visoki političari. Problem je što se pravi iskrivljena slika da se ništa ne radi zato što čelnici političkih stranaka nisu na optuženičkoj klupi. Ne kažem da ne postoji i tu problem, ali nije da se ne radi'', rekao je Tegeltija i dodao kako su to problemi za koje sustavu treba najviše vremena da reagira, kada se radi o najvišem sloju političkog establišmenta.

''Ali te ćemo stvari sigurno rješavati, vidjet ćete'', rekao je, između ostalog, Tegeltija i dodao kako politički pritisci na pravosuđe moraju biti dokazani.

''To da nešto javnosti 'smrdi' nama nije dovoljno'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close