NATO integracije

VIDEO | Zvizdić: Knjiženje vojne imovine nije više političko pitanje

Vijesti / Flash | 02. 02. 2017. u 18:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas nakon susreta s generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Sarajevu da je BiH pokazala da knjiženje vojne imovine nije više političko nego pitanje vladavine prava i poštivanja sudskih presuda.

Kako je naveo, Stoltenberga su informirali o dosadašnjim aktivnostima na putu NATO integracija BiH te je istaknuta potpuna opredijeljenost BiH, prije svega prema europskim integracijama, a i pratećim NATO integracijama.

''Konstatirali smo da je BiH uspjela napraviti značajan progres u određenim oblastima, a posebno nakon usvajanja dokumenta "Pregleda obrane", Plana implementacije Pregleda obrane i Plana modernizacije Oružanih snaga BiH i njene operabilnosti kapaciteta Oružanih snaga što smo pokazali sudjelovanjem OSBiH u misijama pod kontrolom NATO-a izvan BiH, posebno u Afganistanu'', dodao je Zvizdić.

Razgovarano je i o, podvukao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, još jednom uvjetu iz Talina koji nije u potpunosti realiziran, a radi se o knjiženju perspektivne vojne imovine, dodajući da je u toj oblasti ipak primjetan napredak s obzirom na to da su u ovom trenutku uknjižene 24 lokacije, a 18 ih je u procesu knjiženja.

''Time smo jasno kazali da to sada više nije političko pitanje ili pitanje volje bilo kojeg političara ili bilo koje institucije. To je vrlo jasno pitanje vladavine prava i poštivanja sudskih presuda, imajući u vidu činjenicu da je Sud BiH donio odluku o knjiženju imovine u Han Pijesku na teritoriji Republike Srpske'', kazao je Zvizdić.

Ocijenio je da je NATO proces nešto veoma važno za BiH, jer on znači mir, stabilnost, ekonomski razvoj, nove investicije i ubrzano članstvo u Europskoj uniji i dobru suradnju sa zemljama regije, i ne samo zemljama u Europi nego i na globalnom nivou.

Stoga je izrazio nadu da će kraj ove godine biti dočekan s dvije dobre vijesti za Bosnu i Hercegovinu, a to su kandidatski status BiH kada je u pitanju Europska unija i aktivacija Akcionog plan za članstvo (MAP) što bi na neki način značilo nepovratno "stavljanje na tračnice euroatlantskih integracija".

Kopirati
Drag cursor here to close